Vanhusten palveluasumisen vuokrat nousevat Imatralla

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri yhtenäistää Imatralla sijaitsevien asumisyksiköiden vuokria ja hoitomaksuja samalle tasolle kuin muissa Eksoten yksiköissä. Vuokrat nousevat, mutta hoitomaksut vastaavasti alenevat.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Miehikkälä aikoo saneerata palvelukotinsa nykyaikaiseksi palveluasunnoksi.
Yle

Imatran liittyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin aiheuttaa muutoksia vanhusten palveluasumisen vuokriin ja hoitomaksuihin Imatralla.

Vuokrien määrän nousu vaihtelee 15 eurosta yli 200 euroon. Samalla asiakkailta perittävät hoitomaksut alenevat.

– Periaatteessa muutos on plus miinus nolla, kuvailee Eksoten hoiva- ja palveluasumisen palvelupäällikkö Miia Inna.

Imatra ja Eksote ovat painottaneet vuokrien ja hoitomaksujen määriä eri tavoin. Imatran mallissa hoitomaksu on painottunut enemmän kuin vuokra.

Imatralaisten hoitomaksu määräytyy uudella tavalla

Eksote ja Imatra ovat määritelleet asiakkailta perittävän hoitomaksunkin eri tavalla. Imatralla maksu on perustunut asiakkaan bruttotuloihin ja vähennyksenä huomioitu henkilökohtainen käteen jäävä käyttövara on ollut 190 euroa kuukaudessa.

Eksotessa hoitomaksu lasketaan nettotuloista ja vähennyksenä huomioitava henkilökohtainen käyttövara on 165 euroa kuukaudessa.

Innan mukaan hoitomaksuun sisältyvät asiakkaan hoito ja huolenpito, ateriat, pyykkihuolto, perushygieniatuotteet eli saippua ja shampoo, vaipat ja ajanvietetoiminta.

Imatralla asiakkaat ovat maksaneet pyykkihuollon itse.

Jatkossa kaksi laskua kotiin

Eksote haluaa yhtenäistää maksut, jotta asiakkaiden välinen tasavertaisuus toteutuu. Uudet maksut astuvat voimaan toukokuun alussa.

Toukokuusta alkaen imatralaisille tulee vuokrista ja hoitomaksuista erilliset laskut, kun ne tähän mennessä on peritty yhdellä laskulla.

Asiakkaille ilmoitetaan vielä helmikuun lopussa henkilökohtaisesti kirjeellä uusista vuokrista ja Eksoten asiakasmaksuperusteista.