1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oscar-patsaan kasvojenkohotus palautti ritarille alkuperäisen ilmeen

Patsaalle on palautettu tarkalleen kuvanveistäjän luomat piirteet ja pronssisydän.

Ulkomaat
Kuusi Oscar-patsasta rivissä punaisella alustalla. Ensimmäinen on vasta ydin, viimeinen kullattu ja kiillotettu.
Oscar-patsaita eri valmistusvaiheissa edellisen valmistajayhtiön näyttelyssä Chicagossa vuonna 2009. Kamil Krzaczynski / EPA

Yhdysvaltain elokuva-akatemian jakamat Oscar-patsaat on palautettu alkuperäiseen 1920-lukuiseen muotoonsa patsaiden valmistajan vaihduttua. Edellinen yritys teki Oscareita runsaan 30 vuoden ajan.

24 karaatin kultapinta on Oscarilla entisellään, mutta kasvojen yksityiskohdat tarkentuivat ja rungon tinaseoksen tilalle tuli jälleen pronssi, josta ensimmäinen Oscar valettiin vuonna 1929.

– 2010-luvun tekniikan ansiosta voimme kunnioittaa Oscareiden uhkeaa alkua. Uusi patsas on esimerkki täydellisestä käsityötaidosta ja taiteen kestävyydestä, sanoo elokuva-akatemian johtaja Cheryl Boone Isaacs elokuva-akatemian tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Digitaalimalli, vahamuotti, keramiikkakuori

Newyorkilaisyritys teki kuvanveistäjä George Stanleyn alkuperäisluomuksesta kolmiulotteisen digitaalimallin, josta puolestaan tehtiin vahamuotti.

Oscar-patsas
Tämä Oscar on vielä vanhaa tuotantoa. Kamil Krzaczynski / EPA

Kukin vahanmuotti päällystettiin keramiikkakuorella ja kuumennettiin lähes 900-asteiseksi, jotta vaha suli ja jäljelle jäi onttoja keramiikka-Oscareita. Ne täytettiin sulalla pronssilla ja pantiin miltei tuhatasteiseen uuniin. Lopuksi jokainen Oscar kullattiin ja kiillotettiin hohtavaksi.

Patsas esittää alastonta ritaria, joka pitelee ristiretkeläisen miekkaa ja seisoo filmikelan päällä. 50 tällaisen liki 35-senttisen ja nelikiloisen patsaan valmistaminen vie miltei kolme kuukautta, elokuva-akatemiasta kerrotaan.

Davisin mies tai Herrickin setä?

Patsaan virallinen nimi on Academy Award of Merit, "akatemian ansiopalkinto". Vakiintuneen lempinimen synnystä on monta tarinaa.

Yhden mukaan näyttelijä Bette Davis antoi sen tuolloisen miehensä Harmon Nelsonin toisen nimen mukaan. Davisin kerrotaan sanoneen, että patsas muistutti häntä puolison takamuksesta. Myöhemmin Davis kylläkin sanoi, ettei juttu pidä paikkaansa.

Toinen suosittu teoria on, että nimen antoi elokuva-akatemian kirjastonhoitaja, sittemmin johtaja, Margaret Herrick tokaisemalla patsaan muistuttavan hänen Oscar-setäänsä.

Vain se on varmaa tietoa, ettei Stanleylla ollut ketään tiettyä ihmistä mallinaan, kun hän muotoili Oscarin elokuvayhtiö Metro-Goldwyn-Mayerin taiteellisen johtajan Cedric Gbbonsin piirroksen pohjalta.

Oscareita on jaettu kaikkiaan 2 947 sitten vuoden 1929. Uusimmat luovutetaan voittajille helmikuun 28. päivänä. Lisää Oscar-patsaasta on luettavissa elokuva-akatemian sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi