Koe uusi yle.fi

Egypti määräsi kidutuksen uhreja auttavan ihmisoikeusjärjestön suljettavaksi

Terveysministeriön mukaan Nadeem-keskus on järjestänyt muuta kuin toimilupansa mukaista toimintaa. Järjestö sanoo vastustavansa sulkemismääräystä ja kutsuu sitä poliittisesti motivoituneeksi.

Ulkomaat
Kaksi naista huutaa iskulauseita mielenosoituksessa.
Egyptin hallitusta vastustavat mielenosoittajat huusivat iskulauseita Egyptin lehdistösyndikaatin edustalla Kairossa 11. helmikuuta.Khaled Elfiqi / EPA

Egyptin viranomaiset ovat määränneet suljettavaksi tunnetun ihmisoikeusjärjestön, joka dokumentoi viranomaisten väitettyjä ihmisoikeusloukkauksia ja auttaa kidutuksesta kertovia. Nadeem-keskuksen johtaja ja terveysministeriön tiedottaja kertoivat asiasta uutistoimistoille.

– Jolleivät he pidätä meitä kaikkia, jatkamme työtämme niin kauan kuin pysymme poissa vankilasta, keskuksen johtaja Aida Seif el-Dawla kertoi uutistoimisto Reutersille.

"Sulkeminen olisi tyhmää"

El-Dawlan mukaan sulkemismääräys on osa Egyptin modernin historian kovinta kampanjaa toisinajattelijoiden tukahduttamiseksi.

– Olisi tyhmää, jos he sulkevat keskuksen, koska tarjoamme palveluita, joita kukaan muu ei järjestä huono-osaisille, hän sanoi Reutersille.

AFP:lle el-Dawla kertoi, että viranomaiset eivät ilmoittaneet järjestölle päätöksen syitä.

– Onnistuimme suostuttelemaan heidät lykkäämään sulkemista, kunnes menemme käymään terveysministeriössä maanantaina ymmärtääksemme syyt, hän sanoi.

"Toimiluvan vastaista toimintaa"

Terveysministeriön tiedottaja kertoi AFP:lle, että keskuksen sulkeminen johtuu siitä, että se on järjestänyt muuta kuin toimilupansa mukaista toimintaa. Sitä tiedottaja ei sanonut, mitä tämä toiminta on ollut.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut Nadeem-keskuksen sulkemisen.

– Tämä näyttää meistä julkealta yritykseltä sulkea organisaatio, joka on ollut ihmisoikeuksien linnake ja piikki viranomaisten lihassa yli 20 vuotta, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Said Boumedouha sanoi AFP:n mukaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja demokratia-aktivistit ovat syyttäneet presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallitusta väärinkäytöksistä ja väkivaltaisuuksista, jotka hallinto on kiistänyt.

Lähteet: Reuters, AFP