1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti määräsi kidutuksen uhreja auttavan ihmisoikeusjärjestön suljettavaksi

Terveysministeriön mukaan Nadeem-keskus on järjestänyt muuta kuin toimilupansa mukaista toimintaa. Järjestö sanoo vastustavansa sulkemismääräystä ja kutsuu sitä poliittisesti motivoituneeksi.

Egyptin hallitusta vastustavat mielenosoittajat huusivat iskulauseita Egyptin lehdistösyndikaatin edustalla Kairossa 11. helmikuuta. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Egyptin viranomaiset ovat määränneet suljettavaksi tunnetun ihmisoikeusjärjestön, joka dokumentoi viranomaisten väitettyjä ihmisoikeusloukkauksia ja auttaa kidutuksesta kertovia. Nadeem-keskuksen johtaja ja terveysministeriön tiedottaja kertoivat asiasta uutistoimistoille.

– Jolleivät he pidätä meitä kaikkia, jatkamme työtämme niin kauan kuin pysymme poissa vankilasta, keskuksen johtaja Aida Seif el-Dawla kertoi uutistoimisto Reutersille.

"Sulkeminen olisi tyhmää"

El-Dawlan mukaan sulkemismääräys on osa Egyptin modernin historian kovinta kampanjaa toisinajattelijoiden tukahduttamiseksi.

– Olisi tyhmää, jos he sulkevat keskuksen, koska tarjoamme palveluita, joita kukaan muu ei järjestä huono-osaisille, hän sanoi Reutersille.

AFP:lle el-Dawla kertoi, että viranomaiset eivät ilmoittaneet järjestölle päätöksen syitä.

– Onnistuimme suostuttelemaan heidät lykkäämään sulkemista, kunnes menemme käymään terveysministeriössä maanantaina ymmärtääksemme syyt, hän sanoi.

"Toimiluvan vastaista toimintaa"

Terveysministeriön tiedottaja kertoi AFP:lle, että keskuksen sulkeminen johtuu siitä, että se on järjestänyt muuta kuin toimilupansa mukaista toimintaa. Sitä tiedottaja ei sanonut, mitä tämä toiminta on ollut.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut Nadeem-keskuksen sulkemisen.

– Tämä näyttää meistä julkealta yritykseltä sulkea organisaatio, joka on ollut ihmisoikeuksien linnake ja piikki viranomaisten lihassa yli 20 vuotta, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Said Boumedouha sanoi AFP:n mukaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja demokratia-aktivistit ovat syyttäneet presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallitusta väärinkäytöksistä ja väkivaltaisuuksista, jotka hallinto on kiistänyt.