1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisten kunnianhimoinen suunnitelma: Rakennamme miljoona linnunpönttöä

Suomen linnunpöntöt lasketaan ja pannaan kartalle. Samalla polkaistaan käyntiin maan mittavimmat pönttötalkoot. Esimerkiksi hömötiaisilla on kova pula pesäkoloista. Myös presidenttipari osallistuu kampanjaan vasaroimalla pöntöt siivekkäille.

Kuva: Juha Laaksonen

Jättimäiset pönttötalkoot ottavat varaslähdön Lahden torilla 19. helmikuuta. Maaliskuun alussa starttaavan Miljoona linnunpönttöä -kampanjan ennakkotapahtumassa kuka tahansa voi tulla rakentamaan pöntön.  

Pönttöjä nikkaroi ainakin sata koululaista ja Lahden virallisen ykköspöntön naulaa valmiiksi Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Ennakkotapahtuma on malli kaikille muille Suomen kaupungeille. Lahti valittiin paikaksi, koska pönttötalkoista innostuttiin heti laajasti. Talkoiden pääjärjestäjänä on Lahden kaupungin ympäristötoimi.

Lähes kolmesataa pönttöaihioita torille valmistaa Lahden työn paikka ja Lahden Ammattikorkeakoulun puutekniikan linja. Lahden seurakuntayhtymä auttoi rakenteissa, asiantuntijoina torilla on Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen väkeä.

Kirjaa pönttösi rekisteriin

Lahden ennakkotapahtumassa tavoitteena on kasata pönttöjä ainakin parille sadalle linnulle. Koko kampanjan massiivisena tavoitteena on miljoona linnunpönttöä.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Suomessa on linnunpönttöjä.

Tiina Klementtilä

Pientä helpotusta tavoitteeseen tuo se, että pönttörekisteriin kelpaavat myös valmiit ja käytössä olevat pöntöt.

Maaliskuun alussa aukeaville Miljoona linnunpönttöä -nettisivuille tulee pönttöjen rekisteröintilomake, pönttöjen sijainnin kertova kartta ja paljon tietoa kolopesijöistä. Pönttöjen ilmoittaminen on helppoa, määrä ja paikkakunta riittävät tiedoiksi.

– Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Suomessa on linnunpönttöjä. Arviot vaihtelevat muutamasta sadasta tuhannesta lähelle miljoonaa. Nyt on tarkoitus tehdä Suomen ensimmäinen kuntakohtainen pönttökartoitus, Miljoona linnunpönttöä-kampanjan tuottaja Tiina Klemettilä kertoo.

Miljoona linnunpönttöä -nettisivuille tulee kampanjan alkaessa laskuri, johon ihmiset voivat ilmoittaa pönttönsä.

Esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat lupautuneet mukaan kampanjaan, ja rakentavat omat linnunpönttönsä. Presidenttiparin pöntönrakennusurakka näytetään Ylen Aamu-tv:ssä 1. maaliskuuta.

Kuva: Juha Laaksonen

Lahja satavuotiaalle Suomelle

Miljoona linnunpönttöä -kampanja on myös lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja sen luonnolle.

Nyt on tarkoitus tehdä Suomen ensimmäinen kuntakohtainen pönttökartoitus.

Tiina Klementtilä

Syynä on huoli taantuvista lintukannoista. Uusimman listauksen mukaan Suomen lintulajeista kolmasosa on uhanalaisia.

Kolopesijöistä esimerkiksi hömö- ja töyhtötiaisten määrä on huolestuttavasti vähentynyt. Pöllöistä yli puolet pesii luonnonkolojen puutteessa pöntöissä. Myös telkkä ja isokoskelo kärsivät pesäpuiden puutteesta. Kolopesijöitä on Suomessa nelisenkymmentä lajia.

Lisää Miljoona linnunpönttöä -kampanjasta täällä.