1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Kajaanin luminen linna avataan lauantaina

Kajaanin kaupungin, Kainuun ammattiopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteisprojekti, perinteinen Lumimiilu avataan lauantaina. Lumesta tehtiin tänä vuonna Kajaanin linna, ja ilkivaltaa on ollut aiempia vuosia vähemmän.

Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kajaanilaisten opiskelijoiden lumirakennelman eli Lumimiilun avajaisia vietetään lauantaina jo kuudetta kertaa. Tänä vuonna lumesta on tehty Kajaanin linna, ja työssä on hyödynnetty ensimmäistä kertaa tykkilunta.

Viime vuoden lauhat kelit pakottivat järjestäjien purkamaan rakennelman jo muutaman viikon päästä avajaisista. Tänä vuonna sää vaikuttaa paremmalta lumiselle linnalle.

– Alussa oli sää- ja teknisiäkin ongelmia lumen tykityksen kanssa. Viime viikon lauha keli toi myös takapakkia, kun lumi alkoi pehmetä käsiin, mutta vaurioita ei tullut. Nyt tilanne on hyvä. Muurit ja seinät ovat pystyssä, joten viimeistelyä tässä tehdään, sanoo Kainuun ammattiopiston opettaja, Lumimiilun rakennustöitä luotsaava Renne Sänisalmi.

Nyt on ollut vähemmän ilkivaltaa kuin aiemmin.

Renne Sänisalmi

Tykkilumi on Sänisalmen mukaan erilaista rakennusmateriaalia kuin luonnonlumi.

– Se on laadultaan tasaisempaa ja kestävämpääkin. Toisaalta se on nyt melko jäistä, eli veistelyyn pitää käyttää eri tavalla voimaa.

Ilkivalta on pahaa oloa

Aiempina vuosina eri teemoilla rakennetut Lumimiilut ovat kokeneet kovia niin sään kuin ilkivallankin vuoksi.

– Nyt on ollut vähemmän ilkivaltaa kuin aiemmin. Se on kai osittain tietämättömyyttäkin. On ehkä ajateltu, että eipä se haittaa kun tuo on lumesta tehty, niin potkin sen kumoon. Tai sitten joku purkaa pahaa oloaan.

Kaikki kuitenkin tietävät, ettei lumi ole kestävä materiaali, pohtii Sänisalmi.

– Ehkä joku haluaa näyttää voimiaan, ja jos ei saa muuta aikaan, niin sitten vahinkoa.

Lumimiilun rakentaminen on melko pitkä tapahtumasarja. Luminen Kajaanin linna olisi tarkoitus pitää pystyssä pitkälle maaliskuuhuun ja linnanvaltaukseen saakka, mutta lopulta sää päättää linnan kohtalon. Sänisalmi kertoo omien ajatustensa näin rakennusprojektin loppusuoralla siirtyneen jo ensi vuoteen.