1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielisairaalat

Hyvinvointitoimialan johtaja: Väitteet psykiatrian toiminnasta selvitetään perinpohjaisesti

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa kertoo tiedotteessaan, että torstain Turun Sanomissa esitetyt väitteet psykiatrisen sairaalan toiminnasta selvitetään ja hyvinvointitoimialan johto suhtautuu tilanteeseen vakavasti.

Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Turun Sanomat uutisoi torstaina Turun kaupungin vanhuspsykiatrian suljetulla osastolla tapahtuneista kaltoinkohteluista.

Kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa kertoo, että psykiatrisen sairaalan toiminnasta esitetyt väitteet selvitetään perin pohjin. Turun kaupungin tiedotteen mukaan hyvinvointitoimialan johto suhtautuu tilanteeseen erittäin vakavasti ja asiasta on välittömästi käynnistetty toimenpiteet.

– Potilasturvallisuus on meille kaikkein tärkein asia. Olemme nyt ryhtyneet välittömästi tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin väitteiden selvittämiseksi. Varmistamme, että toiminta psykiatrian kaikilla osastoilla on asianmukaista, hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa sanoo.

Toiminta tarkistetaan

Turun kaupungin psykiatrisessa sairaalassa tehtiin sisäinen tutkinta vuonna 2013. Tieto kulki myös hyvinvointitoimialan johdolle. Riitta Liuksa kertoo, että sisäisen tutkinnan perusteella tehtiin toimenpidesuosituksia, joihin ryhdyttiin välittömästi. Nyt tarkistetaan, onko suositusten mukaisesti toimittu.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on nimennyt yhteyshenkilön selvittämään Valviran kanssa vanhuspsykiatrialla tapahtuneita asioita. Myös aluehallintovirastoon on oltu yhteydessä.

– Turun kaupunki on käynnistänyt sisäisen tarkastuksen tapauksen johdosta ja asia arvioidaan kokonaisuudessaan, mukaan lukien tehdyt ja vielä tehtävät toimenpiteet, Riitta Liuksa sanoo.

Kolme vuotta sitten tehdystä sisäisestä tutkinnasta huolimatta psykiatrisen sairaalan tapahtumista ei ilmoitettu valvontaviranomaisille. Riitta Liuksa myöntää, että ilmoitus olisi pitänyt tehdä.

– Valvontaviranomaiselle tehtävät ilmoitukset ovat sellaisia, jotka jäävät työnantajan harkintaan. Minusta tässä olisi ollut syytä käyttää toisenlaista harkintaa, kuin mitä on tehty, Liuksa sanoo.

Hänen mukaansa on syytä tarkentaa myös ohjeistusta siitä, kenen vastuulla ilmoituksen tekeminen valvontaviranomaisille on.

Juttua täydennetty klo 14.27 hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksan haastattelun perusteella.