yle.fi-etusivu

Nopea ajaa Helsingin kaupunkipyörällä ilmaiseksi – perusmaksun jälkeen

Helsingin kaupunkipyörillä toivotaan ajettavan paljon alle puolen tunnin matkoja, jotta pyörät palautuvat nopeasti kiertoon. Tähän kannustavat suunnitellut käyttömaksut. Koko kesän kattavan 25 euron perusmaksun tai viiden euron päivämaksun jälkeen pyörällä voi ajaa aina ensimmäisen puoli tuntia ilmaiseksi.

Kotimaa
HKL:n uusi kaupunkipyörä.
HKL:n johtokunta valitsi Helsingin uudeksi kaupunkipyöräksi ranskalaisen Moventia & Smoove`n valmistaman pyörän.HKL

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n johtokunta päättää tänään torstaina kaupunkipyörien käyttömaksuista. Pyörät tulevat käyttöön tulevana kesänä.

Ehdotuksen mukaan pyöristä maksetaan etukäteen joko koko kesäkauden kattava 25 euron "vuosimaksu", viiden euron päivämaksu tai kymmenen euron viikkomaksu. Maksu maksetaan joko verkkopalvelun kautta tai luottokortilla pyöräasemalla. Tämän jälkeen pyörän saa käyttöön näyttämällä matkakorttia tai näppäilemällä tunnusluvun.

Ensimmäiset puoli tuntia saa sitten polkea aina ilmaiseksi. Jos palauttaa pyörän välillä ja jatkaa matkaansa myöhemmin, maksuton puoli tuntia alkaa uudelleen. Eli lyhyitä matkoja voi pyöräillä ilmaiseksi vaikka kuinka monta kertaa päivässä.

– Tällä ohjataan pyöriä nopeaan kiertoon. Ja jos pitää pyörää pidempään, sitten alkavat lisämaksut juosta progressiivisesti, vähän kuin palauttamatta jääneessä kirjaston kirjassa, yksikön johtaja Artturi Lähdetie HKL:stä kertoo.

Pyöräilyaika rajattu viiteen tuntiin

Ilmaisen puolen tunnin jälkeen seuraava puoli tuntia maksaa 50 senttiä. Jos pyöräilee tunnista kahteen tuntiin, kumpikin puolituntinen maksaa euron. Kahden tunnin jälkeen puolituntinen maksaa jo kaksi euroa. Viiden tunnin jälkeen pyörä pitää palauttaa.

– Enimmäiskäyttöaika on viisi tuntia. Jos pyörää ei palauta, se katsotaan hävinneeksi ja siitä joutuu maksamaan erillisen korvauksen. Sen suuruutta ei ole vielä päätetty, mutta se tulee olemaan niin tuntuva, ettei pyöriä jätetä tahallaan palauttamatta. Korvaus ei ole kuitenkaan uuden pyörän hinta, Lähdetie toteaa.

Helsinkiin on tulossa ensi kesäksi 500 kaupunkipyörää. Vuokrauspisteet tulevat Helsinginkadun eteläpuolelle. Tarkat sijoituspaikat näet täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Ensi vuonna pyöriä pitäisi olla jo 1 500, jolloin niiden vuokrauspisteitä sijoitettaisiin myös muun muassa Kumpulaan, Meilahteen ja Pasilaan.