1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvitys: Yli 60 kuntaa hilasi asiakasmaksut tappiin

Hallitus siunasi viime vuoden lopulla palvelumaksujen ennätyssuuret tasokorotukset Suomen kuntien sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Ainakin 20 kuntaa jätti asiakasmaksut ennalleen, kertoo Sosten laaja selvitys.

Kuva: Yle / Kalle Niskala

Ainakin 66 kuntaa on toteuttanut täydet hinnankorotukset sosiaali- ja terveysmaksuihin, kertoo Soste. Hallitus päätti viime marraskuussa mahdollistaa lähes 30 prosentin korotukset asiakasmaksuihin, jotka koskevat muun muassa terveyskeskus- ja poliklinikkakäyntejä, kotipalvelua ja lastensuojelua.

Sallittu korotus koettiin asukkaille liian suureksi useissa kunnissa: Sosten selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) 20 jätti korotuksen toteuttamatta ja 22 nosti hintoja vain osittain.

Soste on sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö. Se otti selvitykseensä 108 suurinta kuntaa, sisällyttäen yli 15 000 asukkaan kunnat sekä kymmeniä pienempiä.

– On vaikea ymmärtää, mitä tavoitetta palvelee se, että universaalien terveyspalveluiden asiakasmaksu vaihtelee asuinkunnan mukaan. Erisuuruiset asiakasmaksujen korotukset nakertavat yhdenvertaisuutta, kritisoi Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas.

– Järjestöihin tulee paljon yhteydenottoja siitä, että maksut muodostavat jo nyt osalle sairastavista suoranaisia esteitä välttämättömän terveydenhoidon saamiselle.

Tasokorotukset jätettiin toteuttamatta muun muassa suurissa Helsingin ja Vantaan kaupungeissa. Yhteensä noin 1,3 miljoona suomalaista säästyi Sosten mukaan korotuksilta.

Sen sijaan täydet hinnankorotukset tehneissä kunnissa asuu yli 1,5 miljoonaa suomalaista.

Hallituksen linjatessa korotuksista se sai päätöksentekoonsa taustamuistion, joka toi esiin kielteiset vaikutukset "heikompituloisilla ja paljon palveluita käyttävillä" kuten jatkuvasti sairastavilla. Muistiossa myös osattiin ennakoida, että "todellinen maksukertymä voi jäädä arvioitua pienemmäksi".

Hinnankorotuksilla tavoiteltiin 150 miljoonan euron lisäystä maksukertymään.