Viralliset asiakirjat näyttävät vahvistavan: Lech Wałęsa oli vallanpitäjien vakoilija

Puolan entisen sisäministerin leskeltä takavarikoiduissa asiakirjoissa on näyttöä Wałęsan syyllisyydestä. Asiakirjat kuitenkin tarkistetaan perusteellisesti, ennen kuin ne annetaan julkisuuteen.

Ulkomaat
Uutisvideot: 1980-luvulla Wałęsa johti sosialistisen Itä-Euroopan ensimmäistä ammattiyhdistystä
Uutisvideot: 1980-luvulla Wałęsa johti sosialistisen Itä-Euroopan ensimmäistä ammattiyhdistystä

Puolan historian tutkimuslaitoksen IPN:n johtajan mukaan vastikään esiin tulleet asiakirjat osoittavat, että Solidaarisuus-ammattiliiton johtaja Lech Wałęsa oli sosialistisen Puolan vallanpitäjien vakoilija ennen nousuaan kapinaliikkeen johtoon.

IPN:n johtajan Łukasz Kamińskin mukaan Wałęsa piti silmällä merkkejä hallituksen vastaisesta toiminnasta ja sai siitä korvauksia vuosina 1970–1976.

Wałęsa on myöntänyt allekirjoittaneensa vakoilusitoumuksen, mutta sanonut, ettei koskaan toiminut sen mukaisesti. Erityistuomioistuin puhdisti hänen nimensä vuonna 2000. Oikeuden mukaan Wałęsan syyllisyydestä ei ollut näyttöä.

Puolan entinen presidentti Lech Walesa
Puolan entinen presidentti Lech WalesaAdam Warzawa / EPA

Oliko "Bolek" Wałęsa?

Päinvastaista todistavia asiakirjoja tuli tällä viikolla päivänvaloon, kun entisen sisäministerin Czesław Kiszczakin leski päätti myydä hallussaan olleita asiakirjoja.

Viranomaiset takavarikoivat paperit, koska Puolan laki määrää antamaan historiallisesti tärkeät asiakirjat tutkijoiden käyttöön.

IPN:n johtajan Łukasz Kamińskin mukaan joukossa on sitoumus, jossa Wałęsa lupaa toimittaa tietoja turvallisuuspalvelulle. Bolek-nimeä, jolla paperi oli allekirjoitettu, on jo aiemmin epäilty Wałęsan koodinimeksi.

297 asiakirjaa tutkitaan tarkkaan

Löydetyssä nipussa on myös raportteja ja kuitteja maksetuista summista. Niissäkin on Wałęsan allekirjoitus, Kamiński kertoi lehdistötilaisuudessa torstaina. Hänen mukaansa kaikkien 279 paperiarkin aitous tutkitaan, minkä jälkeen ne julkaistaan.

Sosialistimaissa oli tapana yrittää panna kansalaiset urkkimaan toisiaan. Tiedustelupalveluissa harrastettiin myös tietojen väärentämistä, joten kaikkien dokumenttien aitous vaatii huolellista tutkintaa.

Wałęsa sanoi aiemmin tällä viikolla, ettei syytteissä ole mitään perää. Tosiasioita yritetään hänen mukaansa vääristellä valheilla. Torstaina hän sanoi sosiaalisessa mediassa, ettei hänen laatimiaan asiakirjoja voi olla olemassakaan.

Lähteet: AP, AFP