Tiedepäiväkodissa jokaisessa lapsessa saa asua pieni tutkija

Tampereelle avattiin maan ensimmäinen tiedepainotteinen päiväkoti. Siellä ei keskeytetä aikataulujen takia, vaan lapsi saa tutkia ja kysellä rauhassa omaan tahtiin. Aikuisten aikataulut joustavat.

tiede
Lapsi maalaa vesiväreillä kirkkaita värejä
Pikkututkijoilla on pipetit apuna vesivärimaalauksessa.Katri Tapola / Yle

Tampereen Annalaan on avattu maan ensimmäinen tieteitä painottava päiväkoti, päiväkoti Pikkututkija (siirryt toiseen palveluun). Yhä useammat vanhemmat haluavat valita lapselleen sellaisen päiväkodin, jossa tutkiminen ja tieteily ovat arkipäivää.

– Suurin osa meillä olevien lasten vanhemmista taitaa olla insinöörejä. Heillä on varmaan jo kotona sellainen tutkimisen ja pieniin asioihin keskittymisen ilmapiiri, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Beata Mäkelä.

Mäkelän mukaan matematiikkaa ja luonnontieteitä on varhaiskasvatuksessa tutkittu paljon viime vuosina. Kiinnostus kasvaa, ja Tampere suunnittelee jo toista tiedepäiväkotia.

Pikkututkijassa on tällä hetkellä toistakymmentä lasta. Beata Mäkelän arvion mukaan vain parille heistä se on lähin päiväkoti. Kaikkien muiden vanhemmat ovat valinneet Pikkututkijan juuri tieteen ja tutkimisen takia. Usein vanhemmat soittavat ja kyselevät tarkemmin, ennen kuin päättävät lastensa varhaiskasvatuspaikan.

Mikroskoopilla hiuskin on kuin puu

Beata Mäkelä kertoo, että mikroskoopin alle laitetusta hiuksesta riitti päiväkodissa puhetta pitkään. Lasten mukaan se oli oikeastaan kuin puu. Samoin kiinnosti lumi, joka sulatettuna ja suurennettuna on jotakin ihan muuta kuin puhdasta ja valkoista.

Kukapa ei olisi nähnyt, kun lapsi avaa, tyhjentää ja tutkii alalaatikon.

Beata Mäkelä

– Ja suurennuslasi, se nappaa lasten mielenkiinnon aina ihan varmasti.

Beata Mäkelä sanoo, että jokainen pieni lapsi on luonnostaan tutkija.

– Kukapa vanhemmista ei olisi nähnyt, kun pieni lapsi avaa alalaatikon ja kaivaa esiin kaiken mitä siellä on. Lapsella on luontainen tutkimisenhalu, eikä meidän todellakaan tarvitse pakottaa heitä mitenkään. Annetaan vain siihen mahdollisuus.

Tutkijan välineet ovat koko ajan esillä ruokkimassa lasten innostusta. Myös leikkihuoneen lelut on valittu niin, että kaikissa on jotakin opetuksellista aina mukana. Beata Mäkelä ottaa esimerkiksi multikuutiot, joilla voi vain leikkiä mutta myös harjoitella luokittelua, joka onkin jo yksi matemaattinen alkeistaito.

Päiväkotilapset maalavat vesiväreillä.
Katri Rauska / Yle

Pikkututkijassa on mukavaa myös se, ettei lasten tekemistä keskeytetä. Kun lapsi kiinnostuneena tutkiskelee jotakin, hän saa rauhassa puuhata, ja aikuisten aikataulut joustavat. Niin myös ruokailut: Pikkututkijassa on oma keittiö, joten yhdessä sen henkilökunnan kanssa saadaan ruoka-ajatkin joustamaan muun puuhan mukaan.