Rovaniemen Valionranta kiinnostaa Lapland Hotelsia – uimahallisuunnitelman takana hotelliketjun kehitysyhtiö

Rovaniemellä uimahallikeskusteluun on tullut mukaan yksityinen yritys. Sporthotel Oy:n ajatuksena on rakentaa Rovaniemelle matkailukeskus, johon sijoitettaisiin myös uimahalli. Valionranta olisi sopiva paikka. Yrityksen takaa paljastuu Lapland Hotels -ketju. Se omistaa merkittävän osan Sporthotel Oy:stä, ja olisi pääoperaattorina kaavaillun matkailukeskuksen hotellipalveluissa.

uimahallit
Valionranta Rovaniemellä
Jarmo Honkanen / Yle

Keskustelu Rovaniemen uimahallista – sen kunnosta ja uudelleen rakentamisesta on ollut pinnalla usean vuoden ajan. Nyt on käynyt ilmi, että myös yksityinen taho olisi valmis rakentamaan uimahallin – osaksi suunnittelemaansa matkailukeskusta. Sporthotel Oy on havitellut Valionrantaa paikaksi ja neuvotteluja on käyty jo viime kesästä asti.

Yrityksen merkittävä omistaja on Lapland Hotels -konserni. Käytännössä se olisikin uimahalli–kylpylä–hotellin yksi toimija.

– Meillä on yhteistyö sillä tavalla, että me tutkimme vaihtoehtoja eri paikoissa ja alamme toteuttaa hotellia. Operaattoriksi tulisi sitten Lapland Hotels, sanoo Sporthotel Oy:n toimitusjohtaja Heikki Korhonen.

– Ollaan ajateltu tätä Valionrantaa yhtenä mahdollisena paikkana ja hotellitoiminta tyypillisesti vaati hyvän sijainnin.

Korhosen mukaan hanke olisi suurudeltaan 150–200 miljoonaa euroa. Tämä toisi satoja uusia työpaikkoja ja verotuloja.

Lapland Hotels -konsernin hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi ei halua kommentoida asiaa.

Kaupunki ei syty ajatukselle – kaavoitus kuntoon ensin

Näyttää kuitenkin siltä, että Rovaniemen kaupunki käsittelee Valionrannan ja kaupungin uimahallin eri asioina.

Kaupunki ei ole kiirehtimässä rakentamista Valionrantaan. Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen muistuttaa, että Valionrannan kaavoitus on vielä kesken.

– Haluamme kaavat kuntoon, että pääsemme neuvottelemaan investoijien kanssa.

Lotvonen tähdentää, että vaikka alueen osayleiskaava hyväksyttäisiinkin pian, voivat kaavavalitukset kestää vuosia.

Myös Heikki Korhosen kommenteista käy esille, että uimahallin saaminen Valionrantaan ei ole ihan yksinkertaista.

– On selkeästi ilmaistu se, että tämän tyyppisiä hankkeita kaupunkiin halutaan ja halutaan tukea. Mutta toisaalta sitten kaupungilla on omia strategioita. Ja tämä uimahalli on tunteita herättävä asia: Siellä on monenlaisia mielipiteitä tästä sisällöstä, sekä tietenkin sijainnista.

Tähän asti Rovaniemen kaupunki on nähnyt uimahallin sijoittamiselle kaksi vaihtoehtoa: Hallin rakentaminen Ounasvaaralle tai keskustaan. Vahvimmilla on ollut Ounasvaara-ratkaisu.

Esko Lotvosen mukaan myös kaupungin rakentama uusi uimahalli vaatii kaavamuutoksia.

Kehitysyhtiö toivoo vielä mahdollisuutta

Rovaniemen vanhaan uimahalliinkin saattaa jäädä toimintaa: Vesihiiden yhteydessä toimiva kuntosaliyrittäjä on osoittanut kiinnostusta hallin vuokraamiseen.

Aiemmin vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Matti Torvinen on sanonut Ylelle, että hän kannattaa vuokrausmahdollisuuden selvittämistä. Se antaisi ikäihmisille mahdollisuuden uida keskustassa vaikka uusi halli nousisikin Ounasvaaralle.

Esko Lotvosen mukaan kaupunginhallitus ja vapaa-ajanlautakunta keskustelevat uimahalliasiasta ensi maanantaina. Tämän jälkeen vapaa-ajanlautakuntaan tuodaan uudestaan esitys uimahallista. Asiaa käsiteltiin jo joulukuussa lautakunnassa, mutta se vietiin uudelleen valmisteltavaksi.

Heikki Korhonen toivoo Valionranta-vaihtoehdon kuitenkin olevan mukana päätöksenteossa.

– Toivomme, että kokonaisuutta käsitellään niin, että kaikki erilaiset vaihtoehdot tuodaan esille ja niitä puntaroidaan. Ja kun aikanaan on päätöksien tekoaika, niin päättäjät ovat tietoisia eri vaihtoehdoista. Ja ehkä tässä on muutamia voimakkaita vaihtoehtoja, joten vaikea arvioida, mihin lopulta päädytään.