1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Pekka Ervasti: Väyrynen on ihan kurko

Kepu on aina ollut pelurien puolue. Nyt puolueen pelikirja on kaikkien saatavilla. Sen mukaan Paavo Väyrynen on edelleen kunkku.

Yle Blogit

​Keskusta​n Keski-Suomen piiri on tehnyt palveluksen kansakunnalle. Se on julkaissut viralliset kepupelikortit. Kepulogeille pakka on arvokas lähdeteos, sillä siinä pistetään kepun kansanedustajat arvojärjestykseen.

Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Pakka joutuu varmasti kovaan käyttöön kepun ryhmäkansliassa, jossa perinteisesti on pelattu tuppea eduskunnan pitkien täysistuntojen aikana. Tuppihan on pohjoisten maakuntien raavaiden kepulaisten perinnepeli, joka muistuttaa politiikkaa siinä mielessä, että se lopu koskaan ja pistelaskujärjestelmä on täyttä mystiikkaa.

Kepun kansanedustaja ei voi päästä ryhmän täysivaltaiseksi jäseneksi, ellei osaa tuppea. Puolueen pelimiehet kertovat tarinaa tuppiringistä, jossa mukana olivat myös Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen. Kun äänestyssummeri keskeytti pelin, kansanedustajat syöksyivät saliin nappia painamaan. Kääriäinen koppasi siinä tohinassa tuolin selkämykseltä ylleen Pekkarisen takin ja Pekkarinen Kääriäsien takin. Politiikka on elämyksellistä.

Kepupakan korkeimmalle paikalle on rankattu tietysti Juha Sipilä. Hän on ristiässä. Juha Rehula on puolestaan pataässä ja Anu Vehviläinen herttaässä. Kaikki he ovat nykyhallituksen ministereitä kuten myös ruutuässä *Anne Berner *– kova saavutus ensimmäisen kauden kansanedustajalta, joka oli ehtinyt jo sutaista nimensä kokoomuksenkin vaalilistoille.

Pakka lienee painettu ennen kuin Väyrynen haukkui puoluejohdon ja ryhtyi väsäämään omaa puoluetta. Hän on kepupakassa ristikunkku. Ristiä ja vastusta Paavosta on puolueelleen ollutkin jo viidellä vuosikymmenellä. Itseoikeutettuja kurkoja ovat myös Olli Rehn, Matti Vanhanen ja Mauri Pekkarinen – kuka voisi kiistää.

Kuningattaren asemaan kepussa on kohotettu Sirkka-Liisa Anttila *ja *Anneli Jäätteenmäki. Ministeritausta molemmilla. Ministerikastiin nousee vaalikauden puolivälissä myös herttakuningatar Annika Saarikko. Elsi Katainen on kaksinkertainen kuningatar, sillä hän on jo saavuttanut eduskunnan taksikuningattaren arvoaseman aikaisemmin.

Jätkäporukkaa vetävät Kääriäisen monumentaalinen hahmo perässään Hannu Takkula, Kimmo Tiilikainen ja Tuomo Puumala. Nämä neloset olisi tuhoisa kenen tahansa korttihuijarin tai pääministerin kädessä.

Patakympin asemaan on rankattu Antti **"Kanki" **Kaikkonen. Hänet on siis nostettu paljon korkeammalle kuin patakuutonen Kauko Juhantalo, joka sentään on tuomittu valtakunnanoikeudessa, kun Kaikkosen häkki heilahti paljon alemmissa oikeusasteissa.

Kymppiryhmää on myös entinen kuntaministeri Tapani Tölli. Valitettavasti hän ei koskaan pääse ihailemaan kuvaansa pelikortissa, sillä lestadiolaisena hän ei pirun laulukirjaan koske.

Kepupakan keskikastia on mm. entinen ryhmyri, pataysi Timo Kalli, jonka varomaton lausunto vaalirahoituksesta aikoinaan suisti liikkeelle skandaalinvyöryn ja romahdutti kepun seuraavissa vaaleissa.

Ensikauden kansanedustajista – Berneriä lukuunottamatta – korkeimmalle on sijoitettu vitoskortit Antti Kurvinen, Hanna Kosonen,**Petri Honkonen** ja Katri Kulmuni. Lappilaisen Kulmunin meriitit ovat kiistattomat. Hän pesi vaaleissa jopa Väyrysen. Nuorella edustajalla sanotaan olevan kepulaiseksi paljon uusia, raikkaita ajatuksia. Haastattelujen perustella hänen mielestään etelä on aina riistänyt Lappia ja Lappiin pitäisi saada lisää valtion rahaa. Että sellaisia raikkaita, uusia ajatuksia.

Hanttikorttiosastolla on sekä uusia että vanhoja kansanedustajia. Jonkinlaista maakunnallista nokkimajärjestystä voi nähdä siinä, että Koillismaan edustajista kuusamolainen Ulla Parviainen *on kepun hierarkiassa ruutukolmonen, mutta naapuripitäjän, Taivalkosken, edustaja *Niilo Keränen vain herttakakkonen, vaikka ei ole edes ensikertalainen Arkadianmäellä. Tätä vääryyttä varmaan selvitellään pitäjien miesten kesken, jahka lavatanssisesonki pyörähtää Koillismaalla käyntiin ensi kesänä.

Jotta pääsisi jokeriksi kepun pakkaan pitää olla kuollut kuten Santeri Alkio *tai *Urho Kekkonen.

Silmiinpistävää on, että kepun legendaarinen sököhai, Kannuksen Kennedy Esko Aho ei ole päässyt pakkaan edes varakortiksi. Se paikka on annettu Marjatta Väänäselle, joka aikoinaan oli hallituksen ainoa mies.

Nosta pakka!

Lue seuraavaksi