38 sekuntia kuuluisuudessa – kuopiolainen Artur Kurikka esiintyy uutuuselokuvassa

Venäläissyntyinen Artur Kurikka näyttelee kotimaisessa uutuuselokuvassa Tappajan näköinen mies pientä sivuroolia. Venäjän suurlähettilään rooliin tarvittiin venäjää aidolla aksentilla puhuva henkilö. Artur Kurikka on työskennellyt jo yli 20 vuotta kääntäjänä ja tulkkina Kuopiossa. Kurikka on kotoisin Karjalan tasavallasta.

kulttuuri
Artur Kurikka
Toni Pitkänen / Yle

Elokuvan otosta, jossa Artur Kurikka on mukana, kuvattiin isossa salissa marmoripalatsissa Kaivopuistossa. Kuvaukset alkoivat aikaisin aamulla kello kuusi. Arturin rooli oli näytellä Venäjän suurlähettilästä, joka ojentaa Viktor Kärpälle ja hänen veljelleen Aleksei Kornostajeville kunniamitalit.

– Samulin kanssa siinä morjestettiin toisiamme. Alussa minua jännitti, mutta sitten kuvauksia tehtiin kolme neljä kertaa eri kulmista, sitten kaikki oli very good, kuvailee Kurikka rentoa kuvaustilannetta.

Yllätys oli, että vaikka mukana oli niin arvovaltaisia näyttelijöitä, he olivat hyvin ystävällisiä. Kuvauksien ilmapiiri oli mahtava.

Artur Kurikka

Hän oli lähettänyt ennakkoon lukunäytteen ja kuvaustilanteessa sai neuvoja tuotannosta vastaavalta Marja Kaurismäeltä ja tietenkin myös ohjaaja Lauri Nurkselta, jota hän kuvaa karismaattiseksi ja ystävälliseksi.

– Elokuvan tekeminen oli elämys. Yllätys oli, että vaikka mukana oli niin arvovaltaisia näyttelijöitä, he olivat hyvin ystävällisiä. Kuvauksien ilmapiiri oli mahtava.

Moskovan olympialaiset viitoittivat tietä

Kohtalo on kuljettanut Arturia tavallaan kohti elokuvaa. Vuonna 1980 Petroskoin yliopiston opintojen jälkeen Artur pääsi tulkiksi Moskovan olympialaisiin, jossa hän tapasi nykyisin Helsingissä tulkkipalveluita tekevän Aleksei Repinin. Repin toimii suomalaisissa elokuvissa Venäjän asiantuntijana.

– Kun Tappajan näköiseen mieheen tarvittiin aidolla venäläisellä aksentilla puhuvaa henkilöä, Repin otti yhteyttä minuun.

Monet yhteydet suomalaisiin ovat viitoittaneet Kurikan elämää. Karjalan tasavallassa metsätalousministeriössä työskennellessään Kurikka solmi paljon yhteyksiä suomalaisiin ja 1990-luvulla mies muutti perheineen Kuopioon. Hän teki kääntäjän ja tulkin töitä kauppakamarin ja lääninhallituksen tehtävissä ja nyt oman yrityksen kautta.

Kurikan suvun tarina kuin elokuvasta

Artur Kurikka katsoo lumista maisemaa työhuoneensa ikkunasta Kuopion Tietoteknialla ja kertoo sukunsa vaiherikkaasta historiasta. Tarina on kuin elokuvasta.

Tästä ajasta ei perheessä puhuttu. Isällä ei ollut vapautumisenkaan jälkeen ihmisoikeuksia.

Artur Kurikka

Sukujuuret ovat Pohjanmaalla Kuortaneella, josta isoisän isä Victor Kurikka muutti perheineen Pohjois-Amerikkaan etsimään parempaa elämää. Arturin isoisä Pertti puolestaan työskenteli Yhdysvalloissa mainarina kuparikaivoksella. Kun työt siellä loppuivat ison laman aikaan, päätti perhe työväenliikkeen innoittamana muuttaa Neuvostoliittoon.

Suomalaisia värvättiin 1930-luvun alussa Neuvosto-Karjalaan rakentamaan uutta vapaata yhteiskuntaa. Arturin isä Lauri syntyi myös Amerikassa. Aluksi perhe asui Leningradissa, mutta muutti sodan, evakon jälkeen Sortavalaan.

Isoisä Pertti ja Arturin isä Lauri vangittiin vuonna 1946 maanpetturuudesta. Pertti joutui kymmeneksi vuodeksi Petroskoihin pakkotyöhön ja myöhemmin Karhumäen vankilasairaalaan. Lauri-isä rakensi viisi vuotta rautatietä jäämeren rannalla.

En ole ajatellut näyttelijän uraa, mutta jos isänmaa kutsuu olen valmis.

Artur Kurikka

– Tästä ajasta ei perheessä puhuttu. Se jätti hyvin kipeän jäljen. Isällä ei ollut vapautumisenkaan jälkeen ihmisoikeuksia, herkistyy Kurikka.

Kuva venäläisistä ja venäläisyydestä on Suomessa paljon tiedotusvälineiden luomaa, stereotypioita. Elokuva ja todellisuus ovat ihan eri.

– En ole ajatellut näyttelijän uraa, mutta jos isänmaa kutsuu olen valmis, sanoo Kurikka pilke silmäkulmassa.