1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suklaa ja xylitol ovat koiranomistajan ikävät yllätykset

Suklaata ja xylitolia syöneitä koiria tulee säännöllisesti eläinlääkärin vastaanotolle. Xylitol-myrkytyksen saaneella koiralla verensokeri laskee nopeasti.

Koirien ruokakupeista löytyy nautaa, kanaa ja sikaa, sydäntä, vitamiineja, kalsiumia, merilevää ja öljyä. Kuva: YLE / Olavi Tarkiainen

Lemmikin omistaja tulee kotiin työpäivän jälkeen ja vastassa lattialla on tyhjä ja revitty xylitolpastillipussi. Perheen lemmikkikoira on huonovointisena vastassa. Koira on todennäköisesti saanut xylitol-myrkytyksen (siirryt toiseen palveluun).

– Näitä tapauksia, jolloin lemmikki on päässyt syömään esimerkiksi suklaarasian tai xylitolia tulee kyllä suhteellisen usein, sanoo eläinlääkäri Satu Pulkkinen Eläinlääkäriasema Animagista Lappeenrannasta.

Tällaisissa tapauksissa omistajat huomaavat heti, että lattialla on joko tyhjä suklaarasia tai xylitolpussin riekaleita. Suklaasta (siirryt toiseen palveluun) ja xylitolista koira tulee tyypillisesti huonovointiseksi.

– Eläin alkaa oksennella ja ripuloida. Xylitol-myrkytyksen kohdalla eläimen verensokeri laskee ja eläin menee nopeasti hoipertelevaksi. Tällaiset tapaukset tuodaan hyvin nopeasti lääkäriin, Pulkkinen kertoo.

Voiko kananluita syödä?

Eläinlääkäri Satu Pulkkisen mielestä kananluita voi tietyissä tapauksissa syöttää lemmikille. Lemmikkejä ruokitaan usein teollisella kuivamuonalla, mutta toiset omistajat harrastavat barffausta, eli raakaruokintaa.

– Tällöin eläimelle annetaan luita, lihaa ja kasviksia ihan raakana. Näissä tapauksissa koirat ovat tottuneet paremmin luihin ja esimerkiksi broilerinsiipiä tai kanankauloja voi antaa.

Sellaiset luut, mitkä pirstaloituvat helposti, voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia tukoksia tai haavaumia suolistoon.