yle.fi-etusivu

Oulaskankaan synnytysosaston loppumisen pelätään vaarantavan potilasturvallisuuden: "Onko ambulanssissa turvallisempaa synnyttää kuin täällä?"

Oulaskankaan synnytysosaston mahdollisen lakkauttamisen pelätään heikentävän potilasturvallisuutta, jos synnytykset siirtyvät Oulaisista Ouluun ja Kokkolaan. Asia on esillä jälleen maanantaina, kun Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee Valviran selvityspyyntöä siitä, miten vastasyntyneiden tehohoito aiotaan jatkossa järjestää Oulaskankaalla.

terveys
Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa synnytetään noin tuhat kertaa vuodessa.
Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa synnytetään noin tuhat kertaa vuodessa.Yle / Erno Serkosalmi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päättää maanantaina siitä, millaisen vastauksen se antaa Valviralle koskien Oulaskankaan sairaalan synnytystoimintaa. Vaikka lopullisen päätöksen synnytystoiminnan jatkumisesta Oulaisissa tekee Valvira, käytännössä sairaanhoitopiiri linjaa maanantain päätöksessään, ryhdytäänkö Oulaisissa esimerkiksi kouluttamaan henkilökuntaa synnytysten säilyttämiseksi Oulaskankaalla.

Hallituksen jäsen, Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala uskoo, että yhteinen tahtotila asiassa löytyy.

– Synnytykset halutaan säilyttää Oulaisissa. Ne äidit, jotka ovat ottaneet meihin yhteyttä, ovat olleet hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun ja pelkäävät sitä, joutuvatko he jatkossa rattaiden päälle ja Ouluun synnyttämään.

Pajala muistuttaa, että Oulaskankaan sairaalalla on iso merkitys alueelle. Sairaalassa on nelisensataa työpaikkaa ja se toimii tärkeänä harjoittelupaikkana alan opiskelijoille. Oulaisissa sijaitsee Oulun ammattikorkeakoulun yksikkö, jossa koulutetaan sairaanhoitajia.

– Viime vuonna Oulaskankaan sairaalassa oli reilut 900 synnytystä, 27 000 asiakaskontaktia päivystyspuolelle ja kaikkiaan yli kolme tuhatta leikkausta. Kyllä koko sairaala on huomattava tekijä tällä alueella.

Valviran tiukentuneet vaatimukset hämmästyttävät

Pajala ihmettelee Valviran intoa ottaa Oulaskankaan synnytysosaston toiminta lyhyen ajan sisällä uudestaan tarkasteluun.

Tuntuu, että tämä on vähän niin kuin kiusantekoa.

Kai Pajala

– Kun päivystysasetus tuli voimaan kaksi vuotta sitten, ehtona synnytysten säilymiselle Oulaisissa oli lastenlääkäripäivystys. Ensin näytti siltä, ettei sitä saada mitenkään toteutumaan, mutta se onnistui ja Valvirakin totesi, että se toimii erittäin hyvin, Pajala kertoo.

Päivystysasetuksen tiukempi tulkinta, jonka mukaan lastenlääkäripäivystyksen lisäksi Oulaskankaalle vaaditaan nyt myös vastasyntyneiden tehostetun hoidon mahdollisuutta, tuli yllätyksenä.

– Siinä mielessä tuntuu, että tämä on vähän niin kuin kiusantekoa. Ymmärtäisin tiukennuksen, jos Oulaskankaalla olisi ollut ongelmia, mutta mitä olen kuullut sekä synnyttäjiltä että työntekijöiltä, kaikki on toiminut siellä erittäin hyvin.

Lisääntyvätkö matkasynnytykset?

Oulaskankaan sairaalassa on synnytysyksikkö, jossa äidit ja vastasyntyneet on tähän mennessä hoidettu, mutta erillistä lastentautienosastoa sairaalassa ei ole. Käytännössä Oulaskankaalla on toimittu tähän saakka siten, että jos vastasyntyneellä on ongelmia, hänet on siirretty hoidettavaksi Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Voi miettiä, kummassa tapauksessa potilasturvallisuus on enemmän uhattuna.

Kai Pajala

– Täytyy muistaa, että meillä on myös nopeita synnytyksiä. Viime vuonna nelisenkymmentä synnytystä kesti alle tunnin. Kun matka täältä Ouluun on sata kilometriä, suurin osa niistä olisi ollut matkasynnytyksiä.

– Jos tähän mennessä Ouluun on siirretty hoidettavaksi kuukausittain kaksi lasta ja jatkossa tuhat äitiä viedään synnyttämään Ouluun, voi miettiä, kummassa tapauksessa potilasturvallisuus on enemmän uhattuna.

Pajala muistuttaa, että Oulaskankaalla kätilöiden lisäksi myös lastenlääkäri on paikalla vuorokauden ympäri. Saatavilla ovat myös anestesialääkäri ja gynekologi ja esimerkiksi hätäsektio voidaan tehdä saman tien.

– Onko niin, että ambulanssissa synnyttäminen on potilasturvallisempaa kuin näiden asiantuntijoiden hoivassa leikkaussalissa?

Tahtoa synnytysten säilyttämiseen Oulaisissa löytyy

Valvira on kiinnittänyt myös huomiota siihen, että tehostettua hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden siirtäminen Ouluun heikentää muiden synnyttäjien ja vastasyntyneiden turvallisuutta, jos vuorossa oleva lastenlääkäri lähtee siirtämään tehohoitoa tarvitsevaa lasta Ouluun.

Pajalan mukaan myös synnytysten siirtäminen kokonaan pois Oulaskankaalta tuo mukanaan riskejä.

– Jos tuhat äitiä siirretään rattaiden päälle, sehän on jatkuvaa ambulanssitykitystä Ouluun, Pajala ihmettelee.

Pajalan mukaan potilasturvallisuuteen vedoten synnytystoiminta tulisikin nimenomaan säilyttää Oulaisissa.

– Tahtotila tähän on suuri ja uskon, että se menee läpi myös hallituksessa.