1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Kansanedustaja Krista Mikkonen: Ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat nyt isossa roolissa

Savo-Karjalan vaalipiirin ainoa vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen on keskittynyt ensimmäisellä kaudellaan etenkin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin. Eduskunnan rutiinit alkavat olla Mikkosella hanskassa, mutta työskentelyn hektisyys hämmentää häntä edelleen.

kansanedustajat
Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen.
Janne Ahjopalo / Yle

Savo-Karjalan vaalipiirin joensuulainen vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Krista Mikkonen on muun muassa puolustusvaliokunnan jäsen.

Hän kuuluu myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon sekä puolustuspoliittisen selonteon laadintaan liittyvään parlamentaariseen seurantaryhmään, jonka eduskunnan puhemiesneuvosto asetti viime marraskuussa.

Seurantaryhmän tehtävänä on arvioida turvallisuusympäristössä tapahtuvia muutoksia ja niiden merkitystä Suomelle, seurata hallituksen piirissä tapahtuvaa ulko- ja tuvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustuspoliittisen selonteon valmistelua sekä käydä vuoropuhelua hallituksen kanssa.

Lisäksi seurantaryhmän tulee ottaa kantaa valmistelussa oleviin esityksiin. Seurantaryhmä kokoontuu jälleen tällä viikolla.

– Ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat minulla nyt koko kevään ajan ja itse asiassa koko vuoden isossa roolissa, Krista Mikkonen sanoo.

Mitä ilmavoimien harjoituksella viestitään?

Paljon kohua herättäneestä Yhdysvaltain Oregonin osavaltion kansalliskaartin tulevasta vierailusta Rissalaan Mikkonen sanoo, että asia ei mennyt ihan mallikkaasti, koska puolustusvaliokunta sai selvityksen harjoituksesta vasta jälkikäteen.

Toivottavasti tästä otettiin opiksi ja käytännöt paranee.

Krista Mikkonen

– Totta kai tällaiset vierailut pitäisi olla etukäteen informoitu. Toivottavasti tästä otettiin opiksi ja käytännöt paranee.

Krista Mikkonen korostaa, että sotilaiden kansainväliset harjoitukset ovat olleet arkipäivää jo pitkään, mutta kyllä toimintaa pitää arvioida myös poliittisesti.

– Mihin osallistutaan ja millaisia viestejä milläkin lähetetään. Tämä on ehkä se, mikä on tässä (tapauksessa) ollut heikoissa kantimissa.

"Kaikki tulee nopealla aikataululla"

Krista Mikkosen ensimmäinen vuosi kansanedustajana alkaa olla pian pulkassa. Hän sanoo oppineensa talon rutiinit melko nopeasti, mutta eduskunnan työskentelyn hektisyys jaksaa yhä ihmetyttää.

Tosi nopeasti pitää aina päästä kiinni siihen, mitä tänään on käsittelyssä.

Krista Mikkonen

– Edelleen on yllättävää, että kaikki tulee todella nopealla aikataululla. Siis tieto siitä, mitä kulloinkin kokouksessa on käsittelyssä. Tosi nopeasti pitää aina päästä kiinni siihen, mitä tänään on käsittelyssä. Se hämmentää edelleen.

Mikkosen mukaan nopeat aikataulut koskevat sekä valiokuntia että istuntosalin työskentelyä.

Krista Mikkonen on Yle Joensuun ja Yle Kuopion Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajatentissä maanantaina 22.2.2016 kello 13.15.

Lue seuraavaksi