1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhusten kotihoidon puutteet tarkkailussa – Apulaisoikeusasiamies kiertää kuntia

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies jalkautuu tänä vuonna kuntiin selvittämään puutteita vanhusten kotihoidossa. Ensimmäiset selvityskäynnit tehtiin jo viime vuonna.

Kuva: Yle

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies selvittää puutteita vanhusten kotihoidossa ja kiertää kuntia eri puolilla maata.

Ensimmäisiä selvityskäyntejä on tehty Etelä-Suomessa jo viime vuoden puolella. Aiemmin laillisuusvalvontaa on kohdennettu vanhusten palveluasumiseen ja vanhainkoteihin.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan oma-aloitteisen valvonnan tarkoituksena on selvittää kotihoidon laatua, riittävyyttä ja sisältöjä.

– Tarkoituksena on valvoa, saavatko kaikki, jotka kotihoitoa tarvitsevat, sen inhimillisen ja ihmisarvoisen elämän turvaavan huolenpidon ja palvelut kotiin, Sakslin kertoo.

– Me katsomme myös sisältöä eli onko kotihoidon asiakkailla riittävät lääkäripalvelut ja miten huolehditaan lääkityksestä. Tai onko mahdollista saada kuntoutustoimintaa, onko virkistysmahdollisuuksia ja pääseekö ulkoilemaan eli ihan näitä elämän peruskysymyksiä, Sakslin jatkaa.

Harva vanhus tekee kantelun

Kokonaiskuvan hahmottamisen tekee haasteelliseksi se, että asiat tapahtuvat kodin seinien sisällä ja että huonokuntoiset vanhukset tekevät itse harvoin kanteluita.

– Se on haaste, että kun me emme voi mennä ihmisten kotiin, niin me emme välttämättä saa tietoa.

– Kantelun tekeminen, joko meille tai aluehallintovirastoon, on yksi hyvä tapa. Me voimme katsoa, miten asiaa voidaan selvittää ja puuttua mahdollisiin puutteisiin.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tulee vuosittain yhteensä noin 5 000 kantelua, joista noin 700–800 koskee sosiaalihuoltoa.