Virsiä raskain sävelin – pirunmoinen hevi taipuu jumalanpalvelukseen

Kajaanin kirkossa kuullaan lauantaina sähkökitaran ulvontaa, kun virsiä veisataan Hevimessussa. Ensi viikolla virsiä lauletaan viinilasillisten äärellä baarissa.

Kuva: Juha Mikkonen

Saatanallisia säkeitä vai sulavasti myös kirkkoon sopiva tyylilaji? Moni saattaa hieraista korviaan, kun heavy metal raikaa Kajaanin kirkossa lauantaina. Illan jumalanpalvelus on tavanomainen viikkomessu, mutta virret on sovitettu heviversioiksi.

Kajaanin seurakunta haluaa vedota entistä enemmän nuoriin ja tuoda toimintaansa lähemmäs ihmisten arkea. Vaikutteita on otettu Etelä-Suomen seurakunnista, missä hevimessuja on järjestetty jo monia.

Kajaanin seurakunnassa useampi henkilö ideoi vastaavaa myös Kainuuseen, yhtenä heistä kanttori Juha Mikkonen. Hän uskoo, että juuri hevimusiikki vetoaa nuorempiin seurakuntalaisiin.

– Nuoret ovat suorastaan asiantuntijoita, ja monelle se on ainoa oikea musiikin tyylilaji. Ehkä he sen myötä kiinnostuvat tulemaan myös kirkkoon, Mikkonen sanoo.

Toki saa tulla vain laulamaan ja kuuntelemaan, mitä uutta asiaa viineistä ja virsistä on esillä.

Juha Mikkonen

Hevimessussa musisoivat Kainuun ammattiopiston konservatorion musiikin opiskelijat, jotka ovat tehneet uudet sovitukset. Kanttorin mukaan virret taipuvat rajummiksi heviversioiksi yllättävän hyvin. Vaikka sovitukset ovat erikoisia, tarkoituksena on, että yleisö voi laulaa mukana.

– Kävin KAO:lla opiskelijoiden messuharjoituksissa ja he ovat tehneet siellä todella hienoja sovituksia. Virret taipuvat heviin tosi hyvin, ei voi moittia heidän työtään.

Vaikka heavy metal -musiikissa käsitellään tyypillisesti varsin maallisia ja riettaitakin aiheita, ei Mikkonen näe musiikkilajin ja kirkollisen maailman välillä suurta ristiriitaa.

– Minun mielestä siinä ei ole ongelmaa, mutta ymmärrän heitäkin, joille hevimusiikki on suoraan sanottuna saatanasta. Pukeutumistyylissä ja symboleissa saattaa olla paljon ei-kirkollista.

– Tässä kuitenkin lauletaan virsiä ja aistin, että ihan sydämistään muusikot ovat tässä mukana. Uskon, että tälläkin tyylillä tehty musiikki puhuttelee, Mikkonen lisää.

Viini-illassa ei juovuta

Kirkko jalkautuu maallisemmalle maaperälle myös ensi viikolla, kun kanttori Juha Mikkonen osallistuu viini- ja virsi-iltaan Viinibaari Maria P:ssä Kajaanissa. Illan aikana veisataan virsiä ja maistellaan viinejä, joilla on jokin kirkollinen yhteys.

Ymmärrän heitäkin, joille hevimusiikki on suoraan sanottuna saatanasta.

Juha Mikkonen

Monissa viinivirsissä viitatataan luonnollisesti ehtoolliseen, mutta myös viiniköynnöksiin ja viinipuuhun. Viini mainitaan raamatussa varsin usein. Mikkosen mukaan syynä on se, että jo vanhan testamentin aikaan viini on ollut säilyvyytensä vuoksi tärkeä ruokajuoma.

Kirkollisiksi juomalauluiksi viiniaiheisia virsiä ei voi kutsua, sillä tarkoitus on pysytellä selvin päin. Raamatussakin sanotaan, että älkää juopuko viinistä.

– Pidetään tämä ohje muistissa ja kohtuudella saa maistella, naurahtaa Mikkonen.

– Toki saa tulla vain laulamaan ja kuuntelemaan, mitä uutta asiaa viineistä ja virsistä on esillä, hän lisää.