Psykogeriatrian ylilääkäri Turun tapauksesta: toimet äärettömän nöyryyttäviä vanhuksille

Turussa paljastuneet väärinkäytökset ja pahoinpitelyt vanhuspsykiatriassa ovat nostaneet kohun potilaiden kohtelusta. Vaasan sairaanhoitopiirin psykogeriatrian ylilääkäri Eeva Rakkola pitää Turun tapahtumia uskomattomina ja epäeettisinä. Hän ihmettelee, miten asioihin ei ole puututtu, vaikka ne ovat jatkuneet vuosia. Omassa yksikössään hän uskoo omavalvonnan toimivan.

vanhukset
pyörätuoli sairaalan käytävällä
Yle

Vaasan sairaanhoitopiirin psykogeriatrian ylilääkäri Eeva Rakkola ei ollut uskoa silmiään, kun luki Turun kaupungin psykiatrian suljetun osaston tapahtumista. Hän ei tunne Turun tilannetta tarkemmin, mutta uskoo, että Suomen mittakaavassa se on järkyttävä yksittäistapaus.

– Jos nämä kaikki esimerkit tässä pitävät paikkansa, niin tämä on kyllä epäeettistä toimintaa. Meillä ei ole mitään vastaavaa esiintynyt enkä näe sitä edes mahdollisesksi. Enkä ymmärrä oikein miten meillä pääsisikään tilanne tähän jamaan kuin tässä on kuvattu.

Omaiset ovat Rakkolan mukaan välillä tyytymättömiä vanhusten kohteluun, jos esimerkiksi dementoituneen käytösoireisen vanhuksen toimintaa joudutaan rajoittamaan.

– Niissä tapauksissa me aina yritämme sen perustella. Koska hän ei ymmärrä itse, niin jotta hän olisi turvallisesti hoidossa niin joudumme käyttämään lääkitystä tai geriatrista tuolia toimenpiteenä, Rakkola kertoo.

Hän ei hyväksy, että öisin vanhusten kohtelu olisi erilaista kuin päivävuoroissa, eikä Vaasassa esimerkiksi vanhuspsykiatrisella osastolla edes ole eristysmahdollisuutta.

– Nämä yksityiskohtaiset esimerkit tässä, nämä on äärettömän paljon vanhuksia nöyryyttäviä nämä toimet erilaisissa tilanteissa, kuten lääkkeenannossa, hygienian hoidossa tai muussa suoranaisessa avuntarpeessa.

Rakkolan mukaan paras tae hyvälle hoidolle on hyvin koulutettu henkilökunta, jolla on ammattimainen asenne ja jotka lähtökohtaisesti kohtelevat vanhuksia hyvin.

– Ei ole mitään yhtä sääntöä, vaan jokaisen potilaan kohdalla mietitään erikseen, ja sillä tavalla että on aina ajatus siitä, mikä on vanhuksen kannalta parasta.