yle.fi-etusivu

Kuntoilijoiden suosiman proteiinin raaka-aine tulee lehmien utareista

Kuusamolaisen juustolan sivutuotteena syntyy vuosittain valtavat määrät heraproteiinijauhetta. Proteiinilisien suosio kasvaa kovaa vauhtia kuntoilijoiden parissa.

urheilu
Heran valmistusta Kuusamossa.
Ensio Karjalainen / Yle

Jos et ole tähän saakka tiennyt, missä eräiden suosittujen proteiinituotteiden niin sanottu sylttytehdas sijaitsee, kannattaa etelän suunnalta Rukalle matkatessa poiketa Kuusamon kohdalla vitostieltä parisataa metriä oikealle. Siellä se tehdas on.

Tai ei oikeastaan sylttytehdas, vaan ”korkean teknologian laitos”, kuten Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Esko Saajanto tehtaansa heratuotantolinjaa kuvailee.

Mikäli asiat loksahtavat paikoilleen, pääsemme tehtaalla jossakin vaiheessa laajentamaan heratuotantoa ja viemään prosessointia nykyistä pidemmälle.

Esko Saajanto

Raaka-aineensa tehdas saa pohjoissuomalaisten lehmien utareista.

Ainoa jauheen valmistaja Suomessa

Muun muassa emmental-ja sulatejuustoja valmistavan Kuusamon Juuston sivutuotteena syntyy vuosittain valtavat määrät heraproteiinijauhetta. Sitä syntyy niin paljon, että tehtaan johto ei halua kokonaismääriä edes kertoa.

– Olemme ainoa heraproteiinijauheen valmistaja Suomessa. Lopputuotteemme lähtee tehtaalta jauheena, joka jalostetaan maailmalla erilaisiksi ravintolisiksi, tehtaanjohtaja Anne Murtola kertoo.

Kuusamon Juuston jokaisesta juustokilosta puristetaan tehtaalla reilut 300 grammaa laktoosi- ja heraproteiinijauheita.

Investoinnit pian mahdollisia

Lopputuotteiden suosio kauppojen hyllyissä on kasvanut niin voimakkaasti, että Kuusamon Juustossa saattaa olla edessään investointeja hera-linjalla.

– Mielenkiintoisia yhteistyötarjouksia tulee säännöllisesti. Mikäli asiat loksahtavat paikoilleen, pääsemme tehtaalla jossakin vaiheessa laajentamaan heratuotantoa ja viemään prosessointia nykyistä pidemmälle, toimitusjohtaja Esko Saajanto sanoo.

Ei pelkästään bodarien ravintoa

Kuusamon Juuston herasta valmistettua proteiinijauhetta on muun muassa kuusamolaisessa luontaistuotekaupassa.

Myymälävastaava Merja Niemelä sanoo, että nykyisin proteiinilisiä eivät harrasta pelkästään voimailijat, kuten takavuosina.

– Tuotteita käyttävät nykyisin nuoret naiset. Siihen on ollut vaikuttamassa kasvanut fitness-buumi. Myös vanhemmat naiset ovat alkaneet käyttää proteiinituotteita pitääkseen itsestään huolta, ei pelkästään lihaskasvua tukeakseen.

Myös vanhemmat naiset ovat alkaneet käyttää proteiinituotteita pitääkseen itsestään huolta, ei pelkästään lihaskasvua tukeakseen.

Merja Niemelä

Proteiinituotteiden käyttö on kasvanut Suomessa voimakkaasti viimeiset viisi vuotta. Sitä myydään lähinnä valmispakkausjuomina, patukoina, nesteeseen sekoitettavina jauhepakkauksina sekä proteiinilisättyinä rahkoina ja jogurtteina.

Monipolvinen prosessi

Heraproteiinijauheen valmistaminen on monipolvinen prosessi.

Aluksi juustomassasta erotetaan puristamalla juustoheraneste. Hera puhdistetaan ja siitä poistetaan rasva separaattorilla. Pastöroinnin jälkeen heraproteiini ja laktoosi erotellaan toisistaan.

Lopuksi proteiini kuivataan ja jäähdytetään.

Kuivattu tuote pakataan lähes 500 kilon säkkeihin, jotka lähtevät jatkojalostukseen eri puolille Suomea ja maailmaa.