Hyksin ylilääkäri: Ei väärinkäytöksiä pääkaupunkiseudun vanhuspsykiatriassa

Turun Sanomien mukaan Turun kaupunginsairaalan psykiatrian suljetulla osastolla on ilmennyt vuosien ajan potilaiden ylilääkitsemistä, nöyryyttämistä ja pahoinpitelyä. Vastaavia tapauksia ei ole tullut ilmi Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa, ylilääkäri kertoo.

Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala
Potilas makaa vuoteessa sairaalassa.
Tommi Parkkinen / Yle

Hyksin ylilääkärin Risto Vatajan mukaan pääkaupunkiseudulla ei ole ilmennyt Turun kaupunginsairaalan kaltaisia väärinkäytöksiä vanhuspsykiatriassa.

– Olen ollut geropsykiatrian kuvioissa kaksikymmentä vuotta, eikä tietooni ole tullut tämänkaltaisia asioita.

Kuinka asiasta voi olla varma?

– En pidä sitä yhtään todennäköisempänä, kuin missään muussakaan psykiatrisessa sairaanhoidossa.

Vatajan mukaan Hyks valvoo hyvin tarkkaan potilaiden tahdosta riippumattomaan hoitoon, rajoitettuun liikkumiseen tai omaisuuden hallussapitoon liittyviä asioita.

– Valvomme ohjeiden noudattamista itse ja viranomaiset valvovat sitä, että raportoimme niistä oikein, Vataja sanoo.

Mikäli Hyksissä ilmenisi väärinkäyttötapauksia, niin Vatajan mukaan siihen syyllistynyttä työntekijää puhuteltaisiin, varoitettaisiin tai hänet irtisanottaisiin. Äärimmäisessä tapauksessa tehtäisiin rikosilmoitus.

"Epäammattimaista, epäeettistä ja rikollista"

Hyksin psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi pitää Turun tapausta epäammattimaisena, epäeettisenä ja rikollisena. Holi ei usko asian liittyvän resurssipulaan.

– Luulen, että siellä on hoitokulttuuri päässyt rapautumaan. Jos ei muisteta niitä tärkeitä syitä, miksi sitä työtä tehdään, niin näin voi käydä.

Holin mukaan vastentahtoisesti hoidettavien potilaiden määrä on pääkaupunkiseudulla laskenut viimeisen 5–7 vuoden aikana. Holi uskoo myös rauhoittavan lääkitsemisen vähentyneen.

– Huolissaan olevat omaiset voivat kysyä, miten vanhuksen lääkitys hoidetaan.

Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turun kaupunginsairaalan psykiatrian suljetulla osastolla on ilmennyt vuosien ajan potilaiden ylilääkitsemistä, nöyryyttämistä ja pahoinpitelyä.

Ylen MOT-ohjelma puolestaan kertoi aiemmin tällä viikolla ongelmista muistisairaiden lääkitsemisessä.