Johtava taloustutkimuslaitos Ifo: Saksassa liioiteltu maahanmuuton positiivisia vaikutuksia

Saksalaisten taloustieteilijöiden mukaan maahanmuuton positiivisia vaikutuksia on liioiteltu Saksassa. Ifo-instituutti kysyi yli 200 taloustieteilijältä, minkälainen vaikutus turvapaikanhakijoilla on Saksan talouteen. Peräti 40 prosenttia vastanneista näki vaikutuksen pääosin negatiivisena.

talous
Maahanmuuttajat jonottivat Itävallan ja Saksan välisellä rajalla Hangingissa.
Maahanmuuttajat jonottivat Itävallan ja Saksan välisellä rajalla Hangingissa marraskuussa.Armin Weigel / EPA

Saksan johtava taloustutkimuslaitos Ifo-instituutti ja sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung kysyivät kaikkiaan 220 taloustieteilijältä arvioita ajankohtaisista asioista. Ensimmäisen, torstaina julkaistun ekonomistikyselyn aiheena olivat turvapaikanhakijat ja maahanmuuton vaikutus Saksan talouteen.

Kyselyn tulokset yllättivät Ifo-instituutinkin: peräti 40 prosenttia vastanneista taloustieteilijöistä odottaa turvapaikanhakijoilla olevan enimmäkseen negatiivinen vaikutus Saksan talouteen. Vain 23 prosenttia vastanneista katsoo, että viimeaikainen maahanmuutto on Saksalle eduksi.

Tulos yllätti, sillä esimerkiksi Deutsche Bankin pääekonomisti David Folkerts-Landau on arvioinut aiemmin pakolaisvirran olevan Saksalle suurin taloudellinen mahdollisuus sitten Saksojen yhdistymisen.

Yllättäen, taloustieteilijät rahoittaisivat turvapaikanhakijoista koituvat lyhyen ajan kustannukset ottamalla lisää valtion velkaa. 45 prosenttia vastanneista kannatti velanottoa ja 36 prosenttia veronkorotuksia. Vain 16 prosenttia ekonomistikyselyyn vastanneista turvautuisi budjettisopeutukseen tai muihin säästötoimiin.

Valtaosa taloustieteilijöistä kannatti myös minimipalkkajoustoja turvapaikanhakijoiden työllistymisen helpottamiseksi.

Saksan hallitus arvioi, että maahan saapuu tänä vuonna noin puoli miljoonaa uutta turvapaikanhakijaa, mikä on lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna. Tämänhetkisten viranomaistietojen mukaan Saksaan pyrkii runsaat 2000 uutta turvapaikanhakijaa päivässä.