Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Lähimaksukortilta voi imuroida rahaa salaa, mutta varas jää kiinni

Sosiaalisessa mediassa kiertänyt viesti on herättänyt huolta, että taskussa tai laukussa olevaa lähimaksukorttia voisi veloittaa maksupäätelaitteella. Asiantuntijan mukaan tällainen rikollisuus on teknisesti mahdollista. Varkaan kiinnijääminen on kuitenkin hyvin todennäköistä.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kuva julkisessa kulkuvälineessä matkustavasta miehestä, joka kantaa mukanaan maksupäätelaitetta. Sittemmin poistetussa ulkomaisessa päivityksessä epäiltiin, että huijari olisi yrittänyt viedä laitteella rahaa muiden matkustajien lähimaksukorteilta.

Korttipalveluiden asiantuntijan mukaan lompakossa olevan lähimaksukortin veloittaminen salaa päätelaitteen avulla on periaatteessa mahdollista.

– Jos pääte viedään vaikka housuntaskun päälle ja taskussa on lähimaksukortti, niin teknisesti tuo toki onnistuu, kaupallinen johtaja Sami Toivonen Netsistä sanoo.

Lähimaksupäätteellä täytyy päästä hyvin lähelle lompakkoa, jonka sisällä kortti on. Lukuetäisyys on Toivosen mukaan runsaan parin sentin luokkaa. Lähimaksukortilla voi maksaa pieniä, alle 25 euron summia ilman tunnuslukua. Varas voisi periaatteessa napata kortilta alle 25 euroa.

"Kiinnijääminen käytännössä taattua"

Sami Toivonen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että tällainen rikollisuus houkuttelisi varkaita, sillä kiinnijäämisen riski on erittäin suuri. Lähimaksukortilta ei voi napata rahaa noin vain millä tahansa laitteella.

– Pidän tätä erittäin epätodennäköisenä sen johdosta, että kiinnijääminen on käytännössä taattua.

– Päätelaitteeseen täytyy ohjelmoida tilitystiedot eli mille pankkitilille rahat maksetaan. Pankissa täytyy olla tätä varten tili avattuna ja korttimaksujen tilittäjän kanssa sopimus tästä olemassa, Toivonen kertoo.

Rahaliikenteen yhdistäminen rikolliseen olisi siten erittäin todennäköistä.

"En olisi huolissani"

Sami Toivonen Netsistä huomauttaa myös, että kuluttaja on vahvoilla, vaikka lähimaksukortilta onnistuttaisiinkin viemään rahaa.

– Olipa kyse tämäntyyppisestä yrityksestä tai muusta väärinkäytöksestä tai käyttövirheestä myymälässä, rahat saadaan varsin hyvin palautettua.

– En olisi tästä huolissani. Pikemminkin setelit katoavat lompakoista kuin rahat lähimaksukortilta.

Oman pankkitilin tapahtumia kannattaa Toivosen mukaan tosin seurailla muistakin syistä.

– Tottakai on hyvä muutenkin välillä tarkkailla tiliotettaan, jos siellä näkyy epäilyttäviä toimintoja. Eli kysehän voi olla ihan siitä, että myymälässä on esimerkiksi vahingossa veloitettu maksu kahdesti.

Korteilla, joissa on lähimaksuominaisuus, voi maksaa alle 25 euron ostoksia. Tunnuslukua ei näissä ostoksissa yleensä näppäillä. Lähimaksukortti näytetään kaupan maksupäätelaitteelle, ja maksu veloitetaan tililtä. Lähimaksaminen on yleistynyt pikku hiljaa viime vuosina.

.
.