Koe uusi yle.fi

Kokoomuksen Risikko: aiottu sotemalli murenee perustuslakiesteisiin

Viime syksynä vihdoin saatu sotesopu on vaikeuksissa. Kokoomuksen soteasiantuntijan, varapuhemies Paula Risikon mukaan kolmen sote-yhteistyötä tekevän maakunnan kohdalla syntyisi demokratiavaje. Myös rahoituksesta on kiistaa: keskusta haluaa maakuntaveron, mutta kokoomus ei hyväksy kolmatta verotustasoa.

Sote-uudistus
Paula Risikko
Riikka Uosukaisen haastateltavana varapuhemies, Kokoomuksen sote-asiantuntija Paula Risikko.

Viime marraskuussa hallituksessa saatiin sopu soteuudistuksesta. Päätetyssä mallissa 18 maakuntaa eli itsehallintoaluetta muodosti 15 sotealuetta. Kolme maakuntaa siis joutuisi tekemään sote-yhteistyötä. Nyt puolueet ovat jälleen menossa eri suuntiin.

Miten vakava keskustan ja kokoomuksen kiista sotealueista ja rahoituksesta on – onko edessä taas hallituskriisi?

Kokoomuksen soteasiantuntija, varapuhemies Paula Risikko toteaa, että kaavaillusta sotemallista koituu perustuslaillisia ongelmia, ja on pohdittava vaihtoehtoja. Risikko oli torstaina Riikka Uosukaisen vieraana Politiikan avokonttori -ohjelmassa.

Paula Risikon mukaan asiantuntijavirkamiehet ja perustuslakiasiantuntijat arvioivat, ettei 18/15 -malli onnistu.

– Demokratia ei toteutuisi näiden kolmen alueen kohdalla, tässä perustuslaki tulee esteeksi. Asiantuntijoilta on tullut selvää säveltä, että jotain pitää asialle tehdä, sanoo Risikko.

Mitä vaihtoehdoksi?

Jos näin ei jatketa, mitä tulisi tilalle?

Risikko korostaa, että vaihtoehtoisia ratkaisuja mietittäessä tulee katsoa, ettei niistä jälleen muodostu uusia perustuslaillisia ongelmia. Kaikkia vaihtoehtoja tullaan arvioimaan.

Kokoomus on aiemmin esittänyt viiden yhteistyöalueen erva-mallia, joka rakentuu yliopistosairaaloiden ympärille.

– Meidän lähtökohtamme on, että viisi sotealuetta riittää, ja se olisi ollut kaikkien asiantuntijoidenkin lähtökohta, muistuttaa Risikko.

Risikko pohtii, että myös valtionohjauksesta muodostuu perustuslaillinen ongelma suhteessa itsehallintoalueisiin, ja siksi niiden välistä suhdetta on mietittävä. Millainen olisi yhteistyöalueen toimivalta, ja mitä muita tehtäviä sinne annetaan.

Jos puolestaan viidelle erva-alueelle annettaisiin enemmän valtaa, on mietittävä mikä tulisi olemaan niiden suhde itsehallintoalueisiin.

Kokoomus ja keskusta eri mieltä rahoitusmallista

Keskusta haluaa soten rahoitusmalliksi maakuntaveron. Kokoomus ei puolestaan hyväksy kolmatta verotustasoa. Sen mielestä erillinen soteverotus johtaisi verojen nousemiseen ja kilpailukyvyn heikkenemiseen. Piikki olisi auki.

– Sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee paljon rahaa. Olisi erittäin vaikea hallita veroastetta, arvioi Risikko.

Kokoomus pitää parhaimpana ratkaisuna valtionrahoitusta, jolloin olisi helpompaa hallita kustannuksia ja ehkäistäisiin verojen nouseminen.

Mutta mikä on itsehallintoalueen rooli, jos sillä ei ole omaa rahaa? Risikko ei näe sitä ongelmana.

– Sotessa on jo sovittu vahva valtionohjaus. Jos valtiolla on vahvat valtuudet ja vastuuta, sillä pitää olla myös rahaa, sanoo Risikko.

Risikon mielestä valtionrahoitus turvaisi myös tasa-arvoisen palvelujen saatavuuden.