yle.fi-etusivu

Perämerellä erikoinen jäätalvi: Upottavaa välijäätä, törröttäviä uppopuita

Jääkausi on ollut tänä vuonna poikkeuksellinen Perämeren pohjukassa. Vesi on käynyt ennätyksellisen matalalla lähes sataan vuoteen, jääkansi on painunut paikoin pohjaan saakka ja sen päälle syntynyt välijää ei kanna. Vaaraa aiheuttavat myös jäällä törröttävät uppotukit. Lopputalven leuto sää ei tuo helpotusta jäätilanteeseen.

luonto
Kemin sisäsatama helmikuun loppupuolella.
Heidi Hannukainen / Yle

Perämeren pohjukassa kulunut jäätalvi on ollut erikoinen. Kauempana merellä jääkansi on yhtenäinen ja paksu, mutta lähempänä rannikkoa, siellä missä ihmiset liikkuvat, tilanne on heikompi.

Pelastusviranomaisten mukaan ihmisiä ei kielletä menemästä jäälle, mutta koska jään kestävyys vaihtelee suuresti välijäiden vuoksi, pitää kulkijoiden olla varovaisia.

– Tilanne muuttuu jatkuvasti. Esimerkiksi jäälatujen kohdalla voi mennä hiihtämään, mutta vähän matkan päässä tilanne voi olla toinen, sanoo Kemin merivartioaseman vanhempi merivartija Juha Halonen.

Uppotukkeja jäällä yhä edelleen

Jään kantamisen lisäksi vaaratilanteita aiheuttavat jäällä törröttävät uppopuut. Syksyllä vedenkorkeuden vaihtelut aiheuttivat sen, että pohjassa olleita vanhoja tukkipuita nousi yhtäkkiä jään päälle.

Puita sahattiin Kemijoella ja Perämerellä vuoden alkupuolella, mutta tukkeja löytyy yhä edelleen.

– Pari viikkoa sitten kävin viimeksi sahaamassa puita merellä. Niitä on varmasti edelleen siellä ja aiheuttavat vaaraa erityisesti moottorikelkkailijoille, Halonen toteaa.

Siellä missä välijäätä on, ei pikkupakkaset enää auta.

Patrick Eriksson

Helpotusta ei ole lupeissa

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelusta sanotaan, että nyt tarvittaisiin paukkupakkasia, jotta välijää jäätyisi kunnolla. Ennusteiden mukaan pakkasia ei ole kuitenkaan luvassa, vaan lopputalvi ja kevät jatkuu leutona.

– Jään rakenne on paikoin hankala ja kulkukelvoton. Siellä missä välijäätä on, ei pikkupakkaset enää auta, kertoo jääasiantuntija Patrick Eriksson Ilmatieteen laitokselta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Ranska

Ranskan Le Penin pankkitili suljettiin: Olen "pankkifatwan" uhri

KHL

Näin syntyi Jokereiden KHL-historian nopein maali – Zapolskille jo kauden kahdeksas nollapeli

Sijoittaminen

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa