Koe uusi yle.fi

Hallitus tukee Talvivaaraa lisämiljoonilla

Valtio on esittänyt Talvivaaraa pyörittävälle Terrafamelle 38,5 miljoonan euron lisätukea. Summa on tarkoitus käyttää toiminnan jatkamiseen tilanteessa, jossa yksityistä rahoitusta ei ole vielä varmistettu.

Kotimaa
Bioliuotuskasat kaivosalueella.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Hallitus esittää valtio-omisteiselle Terrafamelle 38,5 miljoonan euron lisärahaa. Hallitus antoi asiasta eduskunnalle tänään torstaina lisätalousarvioesityksen.

Valtio pääomitti Terrafamea viime vuonna 209 miljoonalla eurolla. Summan piti riittää Talvivaaran kaivoksen ylösajoon kahden vuoden ajaksi. Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoo yhtiön tiedotteessa, että kaikki on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Tehdyt investoinnit ovat kuitenkin osoittautuneet luultua kalliimmiksi. Myös Nikkelin maailmanmarkkinahinnan kehitys on ollut pettymys.

– Vaikka itse ylösajo on sujunut hyvin, on Terrafamen kassa kulunut jonkin verran nopeammin kuin kesällä 2015 laadituissa ensimmäisissä laskelmissa arvioitiin, kertoo Hietanen tiedotteessaan.

Kaivoksen päätuotteiden nikkelin ja sinkin kaupallinen toimittaminen on käynnistynyt pikkuhiljaa. Terrafame odottaa saavansa myöhemmin lisärahaa myös yksityisiltä rahoittajilla. Toistaiseksi rahoittajat ovat empineet muun muassa Nuasjärven purkuputken epäselvää tilannetta.

Lisäraha on puhuttanut eduskunnassa, sillä 209 miljoonan euron pääoman loppuminen jo tänä keväänä tuli monelle kansanedustajalle yllätyksenä. Kaivos on viime ajat kuluttanut runsaat 20 miljoonaa euroa kuukaudessa.