Työ suomalaisen foley-artistin kanssa kiinnostaa Brasiliasta Intiaan – haasteena Suomeen houkuttelu

Elokuvien ääniä luova Heikki Kossi on sekä taiteilija että työnantaja. Harvinaiselle alalle löytyy kiinnostusta ympäri maailmaa. Yhteydenottoja tulee yhä enemmän somen kautta, mutta tekijöiden saaminen Kossin sudiolle Suomeen on hankalaa.

kulttuuri
Kuvassa foley-artistit John Roesch ja Heikki Kossi.
Kalle Niskala / Yle

Foley-artisti Heikki Kossin tekemiä ääniä on viime aikoina kuultu Sundancen elokuvajuhlilla palkitussa The Birth of a Nationissa sekä pian ensi-iltaan tulevassa uudessa Risto Räppääjässä. Nyt työn alla on Cannesin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saava, kokkolalaislähtöisen Juho Kuosmasen ohjaama, Hymyilevä mies.

Kossin foley-äänet syntyvät alle 50 000 asukkaan kaupungissa Kokkolassa. Suomessa foley-artisteja on vain kourallinen, ja koko maailman mittakaavassakin puhutaan sadoista ammattilaisista. Erityisalalle ei ole yksikertaista löytää hyviä tekijöitä, mutta sosiaalinen media on helpottanut tilannetta.

– Se mahdollistaa verkostoitumisen ympäri maailmaa. Yhteydenottoja tulee esimerkiksi Intiasta, Australiasta ja Jenkeistä.

Some on avannut myös ilmaisen markkinointikanavan työlle.

– Siihen kuluu ainoastaan aikaa. Mikä tietysti on joskus jostakin muusta pois tai tapahtuu työajan ulkopuolella.

Paikan päälle houkuttelu haasteena

Jo useamman vuoden ajan Kossilla on ollut käsissään yhtä aikaa 3–5 projektia. Jatkuvasti apuna on kaksi työntekijää, joiden lisäksi hän käyttää jonkin verran freelancereita, Los Angelesia myöten. Kossi hoitaa pääasiassa äänten luomisen – muut äänittävät, editoivat ja miksaavat.

Viimeisimmässä rekrytoinnissaan Kossi hyödynsi entistä enemmän Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä olevaa verkostoaan.

– Yhteydenottoja tuli paljon, kaukaisin Brasiliasta. Keskusteluja käytiin pitkälle, mutta yleensä ne kaatuivat siihen, että olisi pitänyt lähteä käymään Kokkolassa. Tämä on iso haaste.

– On niitä kuitenkin maailmallakin niin sanotusti pieniä paikkoja, joissa tätä työtä pystytään tekemään, Kossi kuitenkin lisää.​