1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lastensuojelu on hyvin kuormittunut - lapsilla entistä enemmän useita ongelmia

Lastensuojelu on nykyään erittäin kuormittunutta ja lapsiperheet aiempaa moni-ongelmaisempia. Oikeusasiamiehen kanslia on alkanut tehdä lastensuojelun kuntatarkastuksia eri puolille Suomea. Torstaina kanslian edustajat vierailivat tarkastuskäynnillä Jyväskylässä.

Kotimaan uutiset
Nukke ja puujuna.
Simo Pitkänen / Yle

Tarkastuskäynnit ovat osa oikeusasiamiehen tekemää viranomaisvalvontaa, ja nykyisin käynnit ulotetaan laitosten lisäksi myös kuntiin. Viime vuonna tarkastettiin Oulun lastensuojelu ja tänä vuonna Vantaa ennen Jyväskylään. Lapsiasioiden pääesittelijä Mia Spolander oikeusasiamiehen kansliasta kertoo, että lastensuojelulla näyttää olevan yhteisiä ongelmia kaikkialla.

Lapset ovat usein moniongelmaisia ja huonosti voivia.

Mia Spolander

– Lastensuojelun henkilöstö on tosi kuormittunutta nykyään. Työ on aika raskasta ja se myös koetaan raskaaksi. Lastensuojelun asiakkaat ovat aika haastavia tapauksia nykyisin, sillä lapset ovat usein moniongelmaisia ja huonosti voivia. Lisäksi on tullut esiin se, että yhteistyö lastensuojelun ja muiden alojen, esimerkiksi terveydenhoidon ja sairaanhoidon kanssa, ei aina toimi niin hyvin kuin pitäisi ja laki edellyttää.

Spolanderin mukaan suuria epäkohtia lastensuojelun kuntatarkastuksissa ei kuitenkaan ole tähän mennessä havaittu.

Lakimuutokset lisänneet tehtäviä

Jyväskylässä lastensuojelun resursseja on lisätty, mutta jatkuvat lakimuutokset ovat lisänneet myös tehtäviä eivätkä lapsiperheiden ongelmatkaan ole helpottuneet viime vuosina.

Perheessä voi olla yhtä aikaa useita erilaisia ongelmia.

Tarja Anttonen

– Ne ovat monimutkaistuneet eri tavoilla. Samassa perheessä voi olla yhtä aikaa useita erilaisia ongelmia, jotka kokonaisuutena kuormittaa tosi paljon. Avun tarvetta voi olla monentyyppistä samanaikaisesti, kertoo lastensuojelun palvelupäällikkö Tarja Anttonen Jyväskylästä.

Esittelijäneuvos Tapio Räty Oikeusasiamiehen kansliasta neuvoo päättäjiä huomioimaan lastensuojelun resurssipulan ja työmäärän.

– Nämä havainnot kertautuvat meidän kanteluissa ja nyt näissä kuntatarkastuksissa. Samat asiat, esiimerkiksi yhteistyöongelmat, tulevat esille.

Oikeusasiamiehen kanslia raportoi tarkastuskäynnin tulokset kaupungille ja aluehallintovirastolle. Jyväskylässä raporttia odotetaan mielenkiinnolla.

– He näkevät asiat valtakunnallisella tasolla ja on kiva kuulla miltä Jyväskylän palvelut näyttävät. Jos tulee parannettavaa, niin kuulemme mielellämme kommentit ja pyrimme parantamaan sen mukaisesti, lupaa Tarja Anttonen.

Lue seuraavaksi