Trumpin johtoasemasta sekavia tuloksia USA:ssa

Donald Trump johtaa republikaanien presidenttitaistelua, mutta ei ilmeisesti enää niin selvästi kuin tähän asti. Hän on jäänyt yhdessä mittauksessa jopa Ted Cruzin taakse.

USA:n presidentinvaali
Ted Cruz osoittaa sormella kameraa.
Ted Cruz oli yllättäen NBC/WSJ -mittauksessa ykkösenä, mutta jäi seuraavissa selvästi Donald Trumpin taakse. Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain republikaaniehdokkaiden kisa kiristyy ennen launtain esivaalia Etelä-Carolinassa. Pääehdokkaat haukkuvat ja syyttelevät toisiaan.

Miljardööri Donald Trump on uhannut haastaa senaattori Ted Cruzin oikeuteen vaalimainoksesta, jossa Cruz irvailee Trumpin mielenmuutoksesta aborttikysymyksessä kannattajasta vastustajaksi.

Senaattori Marco Rubio syyttää Cruzin valehtelevan saavutuksistaan. Jeb Bush puolestaan kysyy, onko Rubio liian kokematon koko kisaan.

Mielipidemittausten mukaan Trump lähtee Etelä-Carolinaan selvänä ennakkosuosikkina. Epäselvyyttä hänen asemastaan kuitenkin luo NBC-kanavan ja Wall Street Journalin maanlaajuinen mittaus: Siinä Cruz on yllättäen ykkönen kahdella prosenttiyksiköllä ennen Trumpia.

Viisi pääehdokasta

Heti perään julkistetussa Reutersin ja Ipsos-tutkimuslaitoksen kyselyssä Trump oli palannut 20 prosenttiyksikön johtoasemaan ennen Cruzia. Torstaina julkistetussa CBS-kanavan mittauksessa hänen johoasemansa oli 17 prosenttiyksikköä.

Trumpin, Cruzin, Rubion ja Bushin lisäksi republikaanien kisassa kärkiehdokkaiden joukkoon lasketaan tällä hetkellä vielä kuvernööri John Kasich.

Lähteet: Reuters, CBS, NBC, Wall Street Journal