Rinne vaatii hallitusta selvittämään Talvivaaran kannattavuuden

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan on edelleen epäselvää, saadaanko Talvivaaran toiminnasta taloudellisesti kannattavaa. Asia pitäisi selvittää ennen päätöksentekoa.

talous
Antti Rinne
Antti RinneYle

Hallitus ilmoitti torstaina aikovansa antaa Talvivaaraa pyörittävälle Terrafamelle lisärahoitusta 38,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna Terrafame sai toiminnan pyörittämiseen 209 miljoonaa euroa, minkä piti riittää toiminnan turvaamiseen kahdeksi vuodeksi. Asia vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa, että hallitus selvittää kaivoksen toimintaedellytykset ennen päätöksentekoa.

– Tarpeen on, että hallitus selvittää tämän kaivoksen todelliset jatkamismahdollisuudet.

Rinteen mukaan myös se täytyy selvittää, onko hankkeeseen todella saatavissa uusia investoijia mukaan. Hänen mukaansa Talvivaara tulee kalliiksi suomalaisille, oli tarkoitus sitten nostaa kaivos jaloilleen tai ajaa se alas. Pikaista ratkaisua ei ole näkyvissä.

– Alueen työllisyyden ja talouden näkökulmasta olisi tärkeää, että työpaikat säilyvät. Ja toisaalta jo aiheutetun ympäristövahingon hallitsemiseksi kaivos täytyy pitää käynnissä, niin kauan kunnes ongelmat on saatu kuntoon.

Rinne ei poissulje kaivoksen sulkemistakaan.

– Jos tuo prosessimalli, joka siellä on käytössä, ei ole Suomen olosuhteissa toimiva, ja jos kaivos ei löydä liiketoiminnallista pohjaa, on ainoa vaihtoehto ajaa kaivos hallitusti alas.