yle.fi-etusivu

Carunan Koponen Ylelle: Hinnankorotusten taustalla ristiriitainen lainsäädäntö – olisi pitänyt kuunnella asiakasta

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen sanoo olevansa tyytyväinen, että asiaan saatiin vihdoin ratkaisu. Koposen mukaan suomalaiset suututtaneen sähkönsiirtohinnan korotuksen taustalla oli yhtiötä sääntelevä ristiriitainen lainsäädäntö. Caruna kertoi peruvansa suuret kertakorotukset.

talous
Sähkönsiirrosta vastaavan energiayhtiö Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen (vas.) ja kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen tapasivat Kilpailu- ja kuluttajavirastossa Helsingissä 5. helmikuuta.
Sähkönsiirrosta vastaavan energiayhtiö Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen (vas.) ja kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen tapasivat Kilpailu- ja kuluttajavirastossa Helsingissä 5. helmikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnan korotuksista nousut kohu on hiljalleen laantumaan päin. Toimitusjohtaja Ari Koposen mukaan epäselvän tilanteen syynä oli yksinkertaisesti lainsäädännön ristiveto.

Sähkömarkkinalaki vaatii yhtiöitä investoimaan, jotta verkot olisivat kunnossa ja jakelu luotettavaa. Toisaalla yhtiöiden toimintaa ohjaa myös kuluttajasuojalainsäädäntö, joka sääntelee laskutusta ja tätä kautta osin myös yhtiöiden investointien rahoitusta

"Toisaalla vaaditaan investointeja ja toisaalla pienempää laskutusta"

– Ristivedossa on vaikea toimia. Nyt saavutettu ratkaisu helpottaa myös meidän työtämme jatkossa, kun tiedämme tarkemmin, mitä meiltä odotetaan, Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen sanoo.

– Asiakkaita olisi pitänyt kuunnella paremmin, se on selvää, Koponen jatkaa.

Carunan mukaan asiakaspalautetta tuli runsaasti ja sitä kuunneltiin.

– Tämä on syy, miksi laskutusta päätettiin muuttaa, Koponen sanoo.

Hinnankorotukset eivät tule voimaan täysimääräisinä

Carunan kaavailemat hinnakorotukset eivät astu voimaan täysimääräisinä maaliskuun alusta, kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotteessaan.

Caruna on neuvotellut sähkönsiirron hinnankorotuksista kuluttaja-asiamiehen kanssa, ja päätynyt siihen, että hinnankorotukset jaksotetaan pidemmälle ajanjaksolle.

Caruna alentaa sähkönsiirron kiinteitä perusmaksuja 25 prosenttia ensi vuoden helmikuun loppuun saakka. Caruna sitoutuu myös siihen, ettei se tee uusia hinnankorotuksia ensi vuonna.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan sähkönsiirron vuosittainen kustannusten nousu jää keskimäärin alle 15 prosenttiin sähkönsiirto-osuuden verollisesta loppusummasta.

Esimerkiksi kerrostalossa asuvalla, 2 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavalla, asiakkaalla korotus on noin 23 euroa vuodessa ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa, 18 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavalla, asiakkaalla noin 140 euroa vuodessa.

Ryhmäkanteelle Carunaa vastaan ei ole enää tarvetta

Kuluttajaviraston mukaan ratkaisu merkitsee sitä, että ryhmäkantellee Carunaa vastaan ei ole enää tarvetta.

Toimitusjohtaja Koponen kertoo viime viikkojen olleen yhtiölle ja sen johdolle rankkoja. Ratkaisu osoitti Koposen mielestä sen, että Suomessa on toimiva sähkömarkkinalaki ja se voidaan yhdistää kuluttajalainsäädäntöön.

– Lopputuloksena on suomalaisia palveleva luotettava sähköverkko, Koponen summaa.

Koposen mukaan siihenkin, miten verkkoja laskutuksen kautta jatkossa rahoitetaan saatiin nyt asiakaspalautteen myötä selkeämmät sävelet.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?