1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolustusministeri Niinistö: Viranomaisten oltava valveilla itärajan suhteen

Puolustusministeri Jussi Niinistön mielestä Venäjä testaa itärajan toimillaan Suomen päätöksentekokykyä. Sen sijaan torstain A-talkissa vierailleen Niinistön mukaan Yhdysvaltain panssariajoneuvojen harjoitus Suomessa ei ole viesti Venäjälle.

Jussi Niinistö (ps.) Kuva: Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) peräänkuuluttaa viranomaisvastuuta itärajan pakolaistilanteen takia.

– Kymmeniä vuosia meillä oli hyvä rajavalvontayhteistyö Venäjän kanssa, mutta jostain syystä viime syksynä tämä tilanne muuttui. Ja nyt kun tiedetään mikä potentiaali Venäjällä on, puhutaanko nyt sadoistatuhansista vai miljoonista, jotka voivat lähteä liikkeelle muiltakin kuin Suomen rajoilta, niin kyllä tässä on viranomaisten syytä olla valveilla ja tehdä valmistautumissuunnitelma, sanoo Niinistö.

Kyse on hybridikeinoista

Jussi Niinistö

Niinistön mielestä Venäjän toimissa ei ole kyse hybrisodankäynnistä, vaan hybridikeinoista.

– Niillä testataan Suomen päätöksentekokykyä.

Niinistö kritisoi edellisen hallituksen tekemiä leikkauksia puolustusmäärärahoista.

– Edellisellä hallituskaudella puolustusbudjetista leikattiin kymmenen prosenttia pois samalla kun meidän turvallisuusympäristö muuttui. Nykyinen hallitus on pyrkinyt maltillisesti korottamaan puolustusmenoja. Puolustusministerinä näen tietenkin, että pitkäjänteinen oman puolustuksen kehittäminen on paras ratkaisu tähän muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen.

Harjoitukset eivät ole vastaus nykyiseen turvallisuustilanteeseen

Niinistö vahvisti torstaina eduskunnassa, että Suomeen on tulossa Yhdysvaltalaisia panssariajoneuvoja sotaharjoitukseen. Hän painottaa, etteivät harjoitukset ole viesti itänaapurille.

– Nämä julkisuudessa mainitut harjoitukset eivät ole Suomelta mikään vastaus nykyiseen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Ne ovat pidemmän suunnittelun tulosta. Jos siitä jotain viestiä haluaa lukea niin sen, että Suomi ylläpitää puolustusvalmiutta.

Niinistön mielestä väitteet siitä, että Yhdysvaltojen Suomessa toteuttamat harjoitukset vaarantavat suomalaisten rauhaa ja hyvinvointia ovat ylireagointia.

– Tämäntyyppistä kansainvälistä harjoitustoimintaa Suomi on kaiken aikaa harrastanut. Nyt kun tänne tulee panssaroituja ajoneuvoja, joita ei ole aikaisemmin nähty, niin en ymmärrä mikä melu siitä nousee kun tulee komppanian verran amerikkalaista jalkaväkeä.