1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

YK:n pakolaiskomissaari: Eurooppa täysin epäonnistunut pakolaiskriisissä

Pakolaiskomissaari Filippo Grandi on ilmaissut pelkonsa siitä, mitä vaikutuksia maiden rajojen sulkemisella olisi hädässä oleville ihmisille.

turvapaikanhakijat
Junalla saapunut väkijoukko kulkee radan vartta pitkin, joukossa on useita lapsia.
Turvapaikanhakijoita saapui junalla Sloveniasta Itävallan rajalle 16. helmikuuta.Christian Bruna / EPA

Vuoden alussa YK:n pakolaiskomissaarina aloittanut Filippo Grandi moittii kovin sanoin Eurooppaa pakolaiskriisin hoitamisesta.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen haastattelussa Grandi sanoo, että eurooppalainen yhteistyö ja yhteenkuuluvuus ovat epäonnistuneet täysin pakolaisten rekisteröinnissä ja sijoittamisessa.

Hän viittaa EU:n viime kesän päätökseen noin 160 000 pakolaisen jakamisesta, joka ei ole onnistunut. Vain alle 600 pakolaisen uudelleensijoittaminen on edennyt. Epäonnistuneen jakamisen syyn Grandi vierittää etenkin mannereurooppalaisten maiden vitkastelulle.

"Hoitakaa tilanne"

Italialainen pakolaiskomissaari Grandi varoittaa Euroopan valtioita siitä, mitä rajojen sulkemisella olisi ihmisiin, jotka ovat jo nyt kovassa hädässä.

– Rajojen sulkeminen voisi johtaa siihen, että sadat tuhannet pakolaiset jäisivät Kreikkaan, Grandi kertoo saksalaislehdelle.

Hän pukee viestinsä ytimekkäästi.

– Vetäkää yhtä käyttä ja hoitakaa tilanne. Mutta jos tarvitsette apua, me olemme käytettävissämme.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa. Useat kansalaisajärjestöt ovat kritisoineet toistuvasti EU-maita välinpitämättömyydestä sotaa pakenevia kohtaan.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi