1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ammattikalastajat toivovat mateelle pitempää kysyntää

Ammattikalastajat haluaisivat, että madetta olisi ruokapöydissä muulloinkin kuin vain alkuvuoden lyhyenä sesonkina. Lokalla kalastavaa Risto Pyhäjärveä harmittaa, että helmikuun lopussa mateen kysyntä loppuu kuin seinään.

Huuhdo nyljetty, ja perattu made kylmällä vedellä. Kuivaa kala ja leikkaa se ruotoineen reiluiksi paloiksi. Ota persiljapuntista varret. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Alkuvuoden ehdoton ruokakala on made ja nyt sitä kovasti pyydetäänkin. Lokan Jalosteelle kalastava Risto Pyhäjärvi toivoisi, ettei made jäisi vain tammi-helmikuun kalaksi, vaan että sitä olisi ruokapöydissä muulloinkin.

– Se on kait vanha tottumus, että made mielletään tällaiseksi lyhyen ajan sesonkikalaksi. Mutta voihan sitä pyytää ja käyttää vaikka juhannuksena. Että ei muuta kuin kaikenmaailman kokki-kolmoset asialle ja madetta markkinoimaan.

Lokalla made oli unholassa

Risto Pyhäjärvi sanoo, että Lokalla elettiin liki vuosikymmenen pituinen jakso, jolloin madetta ei isommin pyydetty. Nyt siihen on taas innostuttu.

– Pyynti on vieläkin jonkinlaista opettelua. Lokka on iso vesialue, että ei niitä pyyntipaikkoja noin vain löydetä. Perimätietokin on vähän hukassa.

Lokalla madetta pyydetään rysillä, koukuilla ei juurikaan.

Hyvää parikiloista madetta

Vaikka madesaaliit eivät ole olleet järin suuria, niin Lokan made on kuitenkin hyvälaatuista; keskikooltaan parikiloista. Maukasta kotimaista kalaa. Ihan sellaisena keittoon, mutta myös fileiksi jalostettuna.

– Kyllä sitä jokunen sata kiloa viime talvenakin fileroitiin ja toimitettiin suomalaisiin ruokapöytiin, Risto Pyhäjärvi, sanoo.

Siikaa, madetta, ahventa ja haukea

Tänä talvena Lokan kalastajien siikasaalis jäi aikaisempia vuosia pienemmäksi. Alkutalven heikot jää ja pitkään jatkunut huono jäätilanne haittasi siianpyyntiä ja rassasi myös kalastajien taloutta.

– Peledsiikaahan se on. Vaellussiika on pahasti kääpiöitynyttä. Nyt tuota taloustilannettakin yritetään paikata mateen pyynnillä ja siinä mielessä olisikin tärkeää, että made-sesonkia saataisiin pitemmäksi, sanoo Risto Pyhäjärvi.

Kesällä Lokan kalastajilla onkin sitten toisenlaiset kohteet. Silloin jallitetaan ahventa ja haukea.