Uusi-Seelanti voisi ottaa vastaan Australian torjumia turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijat hyväksyttäisiin osana Uuden-Seelannin pakolaiskiintiötä. Australia on kuitenkin ollut haluton hyväksymään tarjousta.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Naurulla. Kuva: Reuters

Uuden-Seelannin pääministeri toisti jälleen perjantaina maansa tarjouksen ottaa vastaan osa Australian torjumista turvapaikanhakijoista.

Jo maanantaina pääministeri John Key sanoi, että Uusi-Seelanti voisi ottaa vastaan osan turvapaikanhakijoista, jotka Australia on lähettänyt vastaanottokeskuksiin Naurulle ja Uusi-Papua-Guinealle kuuluvalle pikkusaarelle.

Key ja Australian pääministeri Malcolm Turnbull keskustelivat asiasta vuosittaisessa tapaamisessaan Australiassa perjantaina.

Australia käännyttää kaikki maahan meriteitse pyrkivät turvapaikanhakijat vastaanottoleireille. Aiemmin tässä kuussa maan korkein oikeus totesi, että käytäntö on lainmukainen. Yhteensä 267 turvapaikanhakijaa, jotka olivat tulleet vastaanottokeskuksista Australiaan saamaan sairaalahoitoa tai tukemaan hoidettavaa sukulaistaan, olivat vedonneet, ettei heitä lähetettäisi takaisin vastaanottokeskukseen.

Ainakin Australian Naurulla sijaitsevan vastaanottokeskuksen julmia ja karuja oloja on kritisoitu paljon.

Australialaisia osoittamassa mieltään turvapaikanhakijoiden puolesta maahanmuuttoviraston ulkopuolella Brisbanessa, Australiassa 5. helmikuuta 2016. Mielenosoitus pidettiin päivä sen jälkeen, kun Australian korkein oikeus oli päättänyt lähettää 267 turvapaikanhakijaa Naurun saarelle. Kuva: Dan Peled / EPA

"Tarjous on edelleen voimassa"

Key ja Australian entinen pääministeri Julia Gillard pääsivät vuonna 2013 sopimukseen siitä, että Uusi-Seelanti saattaisi ottaa vastaan 150 turvapaikanhakijaa Australian vastaanottokeskuksista. Maanantaina Key sanoi, että Uuden-Seelannin mielestä sopimus on edelleen voimassa.

– Tarjous on edelleen voimassa. Australia ei ole aiemmin tarttunut tarjoukseen, mutta osuus kuuluu 750 turvapaikanhakijan kiintiöömme. Jos hakijat täyttävät pakolaisen määritelmän, Uuden-Seelannin olisi sopimuksen mukaisesti vastaanotettava heidät, Key sanoi Sydney Morning Herald sanomalehden mukaan.

Key sanoi, että jotkut vastaanottokeskuksissa olevista turvapaikanhakijoista pitäisi ehkä siirtää muualle. Jos he ovat todellisia pakolaisia, asiaa ei voi Keyn mukaan sivuuttaa. Keyn mukaan siirtämiselle voisi olla myös humanitaariset perusteet.

Key toisti tarjouksen Turnbullin kanssa perjantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa.

– En voi sanoa, kuka voisi tulla tai kuka ei, tai haluaako Australian hallitus tarttua tarjoukseen. Kaikki, mitä voin sanoa, on että tarjous on edelleen voimassa.

"Viesti salakuljettajille aloittaa toimintansa uudelleen"

Edellinen pääministeri Tony Abbott käytännössä torjui sopimuksen sanoen, että Australian viestin ihmissalakuljettajille tulisi olla "täysin selvä". Turnbull on jatkanut samalla linjalla ja lokakuussa hän sanoi, että Uuden-Seelannin tarjouksen hyväksyminen "saattaisi antaa salakuljettajille viestin aloittaa toimintansa uudelleen".

Maanantaina Australian siirtolaisministerin tiedottaja vetosi näihin kommentteihin, kun häneltä kysyttiin Uuden-Seelannin tarjouksesta.

Keskiviikkona asiaa kommentoidessaan Turnbull ei suoraan torjunut kollegansa tarjousta.

– Tutkimme kaikkia tapauksia tarkasti ja myötätuntoisesti, mutta en halua enteillä muutosia politiikkaamme, hän sanoi.

"Tuhannet ihmiset hukkuisivat"

Perjantain lehdistötilaisuudessa Turnbull vaikutti kuitenkin edelleen torjuvan Uuden-Seelannin ehdotuksen. Hän sanoi, ettei Australia halunnut antaa ihmissalakuljettajille markkinointimahdollisuuksia, joilla he saisivat houkuteltua turvapaikanhakijoita vaaralliselle merimatkalle.

– Pidämme mielessä Uuden-Seelannin tarjouksen, mutta harkitsemme asiaa tarkoin. Emme halua antaa ihmissalakuljettajille tuumaakaan periksi, Turnbull totesi.

Jo keskiviikkona Turnbull sanoi, ettei kovan linjan muuttaminen johtaisi vain tuhansien uusien turvapaikanhakijoiden saapumiseen Australiaan, vaan myös tuhansien matkaa yrittävien kuolemaan merellä.

– He olisivat lapsia, isiä ja äitejä. Olemme myötätuntoisia harjoittamassamme politiikassa, mutta olemme täysin varmoja siitä, että rajojemme turvallisuuden varmistaminen pelastaa henkiä, Turnbull sanoi keskiviikkona.