1. yle.fi
  2. Uutiset

Aino-Kaisa Saarinen mukaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun

Hollolalainen hiihdon moninkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen on Protect Our Winters Finland -ilmastoliikkeen uusin lähettiläs. Esikoistaan odottava Saarinen haluaa lapsensakin saavan nauttia lumisista talvista. Ilmastonmuutosta vastustavaan liikkeeseen kuuluu Suomessa yli 20 talvilajien huippu-urheilijaa.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen kuvattuna Lahden urheilukeskuksessa Salpausselän kisoissa 2016.
Yle / Tuija Veirto

Aino-Kaisa Saarinen on ilmastoliike Protect Our Winters Finlandin (POW) uusin lähettiläs. Liikkeen kasvoina toimii tätä nykyä yli 20 suomalaista huippu-urheilijaa.

– Ympäristöasiat ovat tosi tärkeitä. Työni on maastohiihto, minkä vuoksi lumi ja talvi ovat minulle myös tärkeitä ja läheisiä. Talvia pitää suojella, että tulevaisuudessa olisi meidänkin lapsilla hienot, lumiset talvet, perustelee esikoistaan odottava hollolalaishiihtäjä.

Saarisen mukaan urheilija voi toimia paitsi esikuvana, myös vaikuttaa omilla ratkaisuillaan.

– Olen kierrättänyt ja kompostoinut koko ikäni. Kuljen lyhyitä matkoja pyörällä tai jalan. Ja aion hankkia vauvalle kestovaippoja, katsotaan kuinka se onnistuu, Saarinen paljastaa.

Olen kierrättänyt ja kompostoinut koko ikäni. Aion hankkia vauvalle kestovaippoja.

Aino-Kaisa Saarinen

Saarisen lisäksi POW-lähettiläinä toimivat esimerkiksi Enni Rukajärvi sekä Miikka Hast, Pekka Hyysalo, Eero Ettala, Peetu Piiroinen ja Anton Lindfors. Viime aikoina kampanjan kasvoiksi on lähtenyt myös useita suomalaisia hiihtäjiä.

– Pyrin puhumaan ympäristöasioista, mikä on minulle mieluinen tehtävä. Esimerkiksi nyt Salpausselän kisaviikonlopun aikana kaikki voisivat lajitella roskat ja tulla paikalle jalkaisin tai julkisilla välineillä. Näistä on hyvä aloittaa, Aino-Kaisa Sarinen listaa ohjeita.

"Nykytahdilla lumet häviävät Lahdesta"

POW on lähtöisin Yhdysvalloista. Liike rantautui Suomeen vuoden 2014 lopulla. Tarkoitus on vastustaa ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia.

Talvet ovat uhattuina, mutta nyt voimme vielä yrittää pelastaa ne!

Niklas Kaskeala

– Haluamme aktivoida talviurheilun ystäviä toimimaan ilmastonmuutosta vastaan ja tekemään omassa elämässään ilmastoystävällisiä valintoja, jotta talvet säilyisivät. Nykytahdilla voi sanoa hei hei lumille esimerkiksi esimerkiksi Lahdessa, POW Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala sanoo.

Urheilijoiden rooli liikkeessä on Kaskealan mukaan tuoda ilmastoliikettä helpommin lähestyttäväksi.

– Haluamme herätellä suomalaisia. Talvet ovat uhattuina, mutta nyt voimme vielä yrittää pelastaa ne!

Lue seuraavaksi