Päivisin it-alalla ja illalla ruumisarkussa – elokuva-avustajalle paras palkka on outo keikka

Kotimaiset isot elokuvatuotannot ovat viime aikoina hakeneet avustajia näyttävästi. Tuntemattomaan sotilaaseen haetaan jopa 3 000 avustajaa. Tom of Finland -elokuvaan on etsitty miesavustajia, jotka ovat valmiita esiintymään myös alasti. Kokeneen elokuva-avustajan mukaan muuntautumiskyky ja säntillisyys takaavat paikan elokuvatuotannossa.

Pentti Siimes, Åke Lindman ja Kaarlo Halttunen elokuvassa Tuntematon sotilas.
Tähtihetkessä kokenut elokuva-avustaja ja roolittaja antoivat vinkkejä, miten päästä avustajaksi.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa esiintyminen on ollut jo 30 vuotta Paula Kuntsi-Ruuskan rakas harrastus. Hän työskentelee päivisin it-alalla, mutta voi jo illalla maata ruumishuoneella lakanan alla.

– Oli avustajarooli, jossa jouduin rikkomaan rajojani. Pelkään ahtaita paikkoja, mutta kuvauksissa minun piti maata ruumiskaapissa laatikossa. Hengittämisen pidättely kyllä sujui ja näytin ihan luontevalta ruumiilta, nauraa Kuntsi-Ruuska Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Kuntsi-Ruuskaa on vienyt pienestä pitäen esiintymisvietti. Näyttelijän ammattikin oli harkinnassa. Avustajana hän toimii joka viikko. Kokeneelle esiintyjälle riittää keikkaa.

– En tunne kovin monta avustajaa, joka olisi tehnyt hommaa yhtä pitkään. Olen saanut tehdä niin monenlaista, että se on melkein sama kuin olisin näyttelijä.

Avustaja voi edetä leffalipuista alan työpaikkaan

Maria Kaurismäki on roolittanut avustajia viimeksi esimerkiksi Tappajan näköinen mies, Tyttökuningas ja Onneli ja Anneli -elokuviin. Hänen mukaansa avustajaksi riittää tunkua. Etenkin nuoret hakevat mielellään, mutta myös eläkeläiset ja työttömät.

– Pitää olla todella joustava ja rahan perässä tätä ei tehdä. Avustajalla täytyy olla paloa ja kiinnostusta alaa kohtaan, sanoo Kaurismäki.

Kuntsi-Ruuska neuvoo, että hyvän vaikutuksen tekee etenkin luotettavuudella.

– Mene paikalle silloin kun sovitaan. Avustaja on olennainen osa, pelkät näyttelijät eivät tee ohjelmaa. Pitää olla myös muuntautumiskykyinen, jos olet ulkonäöltäsi ja myös luonteeltasi muuntautumiskykyinen, niin voit päästä monenlaiseen mukaan.

Avustajahakuja löytyy esimerkiksiOhjelma-avustajien (siirryt toiseen palveluun)ja erilaisten Facebook-ryhmien kautta. Sosiaalisesta mediasta voi bongata tuotantoyhtiöiden omia ilmoituksia. Kaurismäki kehottaa myös ottamaan rohkeasti yhteyttä suoraan tuotantoyhtiöihin sähköpostilla tai puhelimella.

– Koko ajan on hakuja käynnissä. Aivan kaikennäköisille ja ikäisille ihmisille löytyy avustajarooleja, sanoo Kaurismäki.

Palkkiot eivät päätä huimaa. Pienestä esiintymisestä ansaitsee leffalippupalkan. Rahapalkkiot ovat 20 euron tienoilla. Palkkio kasvaa, jos saa repliikkejä tai toiminnallisempia kohtauksia.

– Avustamisesta saa uuden harrastuksen, ehkä jopa työn, Kaurismäki sanoo.