Seksiä, huumeita, väkivaltaa – aikuisten nukketeatteri tuo lavalle maailmanlopun Veronan

Aikuisten nukketeatteri Romeo & Julia kertoo rajulla tavalla teinirakastavaisten tarinan. Turkulaisten nukketeatteritaiteilijoiden esityksen katsojille onkin sen takia asetettu suositusalaikäraja.

Kotimaa
Aikuisten nukketeatteriesitys Romeo ja Julia
Aura of Puppetsin ja TEHDASTeatterin yhteistuotanto Romeo & Julia maalaa kuvan maailmanlopun Veronasta, jossa elää ihmishylkiöitä ja rampautuneita ihmishahmoja.

Nukketeatteri ei ole vain lapsille suunnattua kulttuuria, vaan sillä houkutellaan myös aikuiskatsojia. Turkulaisen Aura of Puppetsin ja TEHDASTeatterin yhteistuotanto Romeo & Julia on nykynukketeatteria aikuisille. Esityksen suositusikäraja on 16 vuotta.

– Mukana on seksiä, huumeita ja väkivaltaa. Esitys on aika raju, kertoo Aura of Puppetsin tuotantokoordinaattori Ilona Numminen.

Romeota ja Juliaa nähdään neljän vierailuesityksen verran Oulun kaupunginteatterissa 19.-20.2. sekä Helsingissä viikkoa myöhemmin. Näytelmää esitettiin viime syksynä Turussa, ja nyt iso tuotanto on lähtenyt tien päälle. Mukana on 20 nukketeatterin ammattilaista, joista 12 esiintyy lavalla.

– Se, että vapaan kentän ammattilaiset tekevät näin suuren produktion on tosi suuri ponnistus. Näin isoa juttua ei ole Suomessa ennen tehty. Näytelmä on todella ajankohtainen, ja sillä tavalla ainutkertainen, ettei sitä enää näiden esitysten jälkeen nähdä, Numminen sanoo.

Myös yhteistyö laitosteatterin kanssa on uusi avaus vapaan kentän teatterilaisille.

Nykynukketeatteri on monipuolista   

Romeo & Julia -näytelmässä on yhden tai kahden hengen nuketettavia nukkeja. Joukossa on myös esineteatteria ja naamioteatteria. Esityksen aikana myös näyttelijät ovat lavalla ja esillä.

Numminen arvioi, että tavalliseen kokovartaloteatteriin verrattuna nukketeatterilla on laajemmat mahdollisuudet käsitellä ja visualisoida näytelmän teemoja.

Kun tarina sijoittuu rankkaan slummiin ja käsittelee vahvasti ihmisoikeuskysymyksiä, lopputulos ei voi olla kovin kukkainen.

Ilona Numminen

– Nukeilla on mahdollista tehdä mitä vaan, ja tehdä se vakuuttavasti. Nukeilla voi esimerkiksi tehdä tosi hyvin rampautuneita ihmisiä, ja myös Shakespearen kieli sopii niille hyvin.

Esitystä kuvataan suuruudenhulluksi, groteskiksi ja räikeän visuaaliseksi ryöpytykseksi.

– Se on myös hyvä osoitus siitä, mitä nykynukketeatteri on. Tällaista nukketeatteria ei tehdä muualla Suomessa kuin Turussa, ja siellä ovat myös tämän hallitsevat ammattilaiset, Numminen kertoo.

Aura of Puppets -verkossa toimii tällä hetkellä kolmekymmentäviisi nukketeatteritaiteilijaa, jotka kaikki ovat alan ammattilaisia.

Romeo ja Julia maailmanlopun Veronassa

Tunnetuin Shakespearen näytelmä taipuu nukketeatterilaisten käsittelyssä tarinaksi, jossa teinirakastavaiset ovat hylkiöyhteisönsä väkivallan keskelle syntyneitä kaatopaikkaslummin lapsia. Ihmisoikeuskysymykset ovat vahvasti mukana.

– Halusimme tuoda näytelmän maailmanlopun Veronaan, jossa elää ihmishylkiöitä, rampautuneita ihmishahmoja, joilta todellisuudentaju on enemmän tai vähemmän kadonnut.

Juliaa odottaa elämä todellisuudessa, jossa tytöt myydään huoriksi ja imppaus sumentaa tulevaisuuden. Viaton rakkaus vertautuu toiveeseen ulospääsystä, vaikka keinoja siihen onkin vain vähän.

– Esityksestä tuli tahattomasti raju. Kun tarina sijoittuu rankkaan slummiin ja käsittelee vahvasti ihmisoikeuskysymyksiä, lopputulos ei voi olla kovin kukkainen.

Luvassa on kaksi ja puoli tuntia nakuja nukkeja, rakkautta, kuolemaa, ketsuppisota ja maailmanlopun bileet.