Musiikkilukiossa kansanmusiikki, hevi- ja räp soivat tasa-arvoisina

Kaustisen musiikkilukio on Suomen toiseksi vanhin musiikin opetukseen keskittynyt opinahjo Kuopion jälkeen. Vaikka lukio täyttää 40 vuotta, perusopetus ole muuttunut. Tekniikka on kuitenkin tuonut uusia mahdollisuuksia.

ilmiöt
Lukion rehtori, kouluneuvos Taina Lehtonen.
Lukion rehtori, kouluneuvos Taina Lehtonen.Antti Kettumäki / Yle

Kaustisen musiikkilukio perustettiin vahvan kansanmusiikkiperinteen pohjalle. Vuosikymmenten saatossa musiikin perusopetus ei ole olennaisesti muuttunut, mutta rinnalle on tullut vahvasti myös musiikin uusia tyylilajeja. Silti kansanmusiikkiakin opetetaan edelleen.

Koulussa noudatetaan opiskelijan omaa, yksilöllistä opinto-ohjelmaa.

Konemusiikki alkaa tulla mukaan entistä enemmän.

Taina Lehtonen, rehtori

– Opiskelija voi valita oman musiikkigenrensä. Se on rikkautta, että hevimuusikkona kouluun tullut opiskelee myös klassista musiikkia ja kansanmusiikkia. Tämän kautta voi tutustua ja ihastuakin siten, että tekee sävellyksiä myös eri musiikkilajeista, iloitsee rehtori, kouluneuvos Taina Lehtonen.

Musiikin teoriaopetus ei ole muuttunut kovinkaan paljon, mutta tietotekniikka on tullut opetukseen mukaan.

– Nykyään musiikin tekemiseen käytetään paljon tietokonetta. Konemusiikki alkaa tulla mukaan entistä enemmän.

40 vuotta rehtorina

Musiikkiluokassa opiskelijoilla on edessään kannettavat tietokoneet. Luokassa on paljon myös syntetisaattoreita, joita käytetään paljon opiskelussa. Myös opettajan rooli on muuttunut.

– Se ei ole enää ollenkaan sellaista, että opettaja opettaa luokan edessä, vaan, opiskelijat oppivat itse tekemällä. Tämä vuoksi nykyään tarvitaan ihan erilaiset musiikin opetusvälineet. Edelleen käytössä ja valittavissa ovat kuitenkin perinteiset soittimetkin.

Luokkahuoneessa on meneillään musiikin teoriatunti.

– Teoriaa opiskellaan sen mukaisella tasolla, missä oppilaat ovat menossa. Kukin saa valita oman tasoisensa teorian opetuksen meidän talossa.

Taina Lehtonen on toiminut lukion rehtorina koko musiikkilukion historia ajan. Hänelle on myönnetty myös kouluneuvoksen arvonimi. Hän muistelee nopeasti menneitä vuosikymmeniä ja niiden tuomia muutoksia.

– Opetuksessa perusasiat ovat pysyneet samana, eli yhteisöllisyys ja toisilta oppiminen sekä yhdessä tekeminen. Täällä muodostuvat erilaiset soitinryhmät ja bändit, ja nämä ryhmän jäsenet varmaan soittavat ja esiintyvät yhdessä tästä eteenpäinkin.

ANTTI KETTUMÄKI