Hollywoodin poikakerho on tilastollisesti totta: Oscarit ovat miesten juhlaa

Oscar-palkinnot jakavaa Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa on vuosia syytetty naisten sivuuttamisesta. Nyt kestomoitteiden tueksi on tilastotietoa. Kymmenen viime vuoden aikana alle viidesosa Oscar-ehdokkaista on ollut naisia.

kulttuuri
Oscar-patsas Kodak-teatterin edustalla Hollywoodissa.
Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa vuosittain palkinnot vuoden parhaille elokuville ja näiden tekijöille.Mike Nelson / EPA

Reilun viikon kuluttua järjestettävä Oscar-gaala on merkkipaalu Hollywoodin naisille. Koskaan ennen ehdokkaiden joukossa ei ole ollut yhtä paljon naisia. Silti riemunkiljahdukset ovat vaimeita. Naisten osuus ehdokkuuksista on yhä vaatimattomat 22 prosenttia.

Erityisesti miesten hallussa ovat olleet palkintoehdokkuudet keskeisimmistä tehtävistä; tuottamisesta, käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta ja leikkaamisesta. Esimerkiksi parhaasta kuvauksesta ei ole ehdotettu naiselle palkintoa kertaakaan Oscareiden historian aikana. Kymmenen viime vuoden aikana miesehdokkaita on ollut yli tuhat enemmän kuin naisia.

Ainoastaan pukusuunnittelun sarjassa naiset ovat vuosien varrella keränneet enemmän Oscareita kuin miehet.

Voittoa tavoittelematon järjestö Women's Media Center WMC (siirryt toiseen palveluun) on koonnut tilaston (siirryt toiseen palveluun), jossa on käyty kaikki palkintokategoriat lukuunottamatta roolitöitä ja parasta ulkomaista elokuvaa.

Jane Fonda, yksi järjestön perustajajäsenistä, on kuvaillut useaan otteeseen Hollywoodia pelkästään poikien kerhoksi, jossa erityisesti vähemmistöihin kuuluvat naiset törmäävät syrjintään.

Naisohjaajien palkintohyllyillä on vielä tilaa

Kathryn Bigelow on kymmenen viime vuoden aikana ollut ainoa nainen, joka on päässyt parhaan ohjaajan Oscar-ehdokkaaksi. Oscareiden historian aikana vain neljä naisohjaajaa on ollut ehdolla tässä sarjassa. Bigelow on kuitenkin ainoa nainen, joka on palkittu.Hurt Locker sai Oscarin sekä ohjauksesta että parhaana elokuvana. Bigelow pokkasi patsaan myös elokuvan tuottajana.

Kathryn Bigelow.
Kathryn Bigelow on ainoa ohjauksen Oscarin voittanut nainen.EPA / PAUL BUCK

Naisten ohjaamia elokuvia onkin kelpuutettu kisaamaan parhaan elokuvan Oscarista useammin kuin parhaasta ohjauksesta. Kymmenen vuoden aikana näin on käynyt seitsemän kertaa, koko Oscar-historian aikana 12. Toissa vuonna parhaan elokuvan kategoriaan pääsi ensimmäistä kertaa ehdolle afroamerikkalaisen naisen ohjaus, Selma. Ava DuVernay ei kuitenkaan päässyt pitämään kiitospuhetta.

Parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen sarjan on kymmenen viime vuoden aikana voittanut nainen vain kerran, Diablo Cody elokuvasta Juno. Sekä parhaan alkuperäisen että parhaan sovitetun käsikirjoituksen sarjoista löytyy useita vuosia joina yhtään naista ei ole asetettu ehdolle.

Yksi tällainen vuosi on 2014. Silloin Gillian Flynn muokkasi kirjastaan Gone Girl _menestyselokuvan käsikirjoituksen. Hän teki historiaa olemalla ensimmäinen, jonka käsikirjoitus palkittiin sekä Golden Globella, brittiläisellä Baftalla, Critics Choice-palkinnolla ja USC Scripter -palkinnolla. Yhdysvaltain elokuva-akatemialle _Gone Girlin taiteellinen taso ei kuitenkaan riittänyt.

Akatemian äänivalta on vanhenevilla valkoisilla miehillä

Elokuva-alan naisaktivistien mukaan sekä vähemmistöjen että naisten aliedustuksen syy piilee Yhdysvaltain elokuva-akatemian kokoonpanossa. Los Angeles Timesin toissavuotisen selvityksen mukaan akatemian 6300 äänivaltaisesta jäsenestä 76 prosenttia on miehiä ja 94 prosenttia valkoisia. Keski-ikä on 63 vuotta.

Muutosta luvataan: akatemia on vakuuttanut kaksinkertaistavansa sekä vähemmistöedustajien että naisjäsentensä määrän vuoteen 2020 mennessä. Harkinnassa on myös sääntömuutoksia, jotka tasoittaisivat tietä naisten tekemille elokuville. Mallia saatetaan ottaa vuosista 2009 ja 2010. Tuolloin kokeiltiin mallia, jossa parhaan elokuvan sarjaan nimettiin kymmenen ehdokasta normaalin viiden sijasta. Näinä vuosina naistuottajien elokuvia nimettiin huomattavasti tavallista enemmän.

Palkittu käsikirjoittaja, näyttelijä ja ohjaaja Amma Asante on todennut, että naisten aliedustus elokuvabisneksen huippupaikoilla on ongelma, jonka juuret ovat paljon syvemmällä kuin akatemian palkintoperusteissa. Asanten mielestä naisohjaajien määrä on järkyttävän pieni, koska ala on ennakkoluuloinen ja vastustaa muutosta.

– Useimmiten kyse on siitä, että naisilta puuttuu tilaisuuksia, erityisesti niitä puuttuu värillisiltä naisilta. Tapa, jolla pikkutytöille puhutaan, pitää muuttaa, jotta he pystyvät kuvittelemaan itsensä ohjaajanpallille; asemaan, jossa on sekä valtaa että arvovaltaa.

Oscar-gaala 2016 järjestetään Dolby-teatterissa Los Angelesin Hollywoodissa. Yle Teema näyttää gaalan suorana; lähetys punaiselta matolta alkaa 29.2. kello 2 aamuyöllä. Varsinainen gaala alkaa 3:30.