1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

"Säästöt suoranaista hulluutta" – Lapsiasiavaltuutettu tyrmistyi hallituksen koulurauhaesityksistä

Kuntien ei tarvitse jatkossa laatia kouluihin ja lukioihin järjestyssääntöjä. Lapsiasiavaltuutetun mukaan hallituksen uudet säästöesitykset katkaisevat viime vuosien hyvän työn koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi kouluissa.

Kuva: Yle

Kunnat saavat jatkossa itse päättää koulujen järjestyssäännöistä. Hallitus on muuttamassa osana miljardin (siirryt toiseen palveluun) euron säästötavoitteita peruskoulujen ja lukioiden järjestyssäännöt jatkossa vapaaehtoisiksi. 

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää outona ja huolestuttavana sitä, että samaan aikaan kun hallitus ilmoittaa kehittävänsä ohjelmassaaan koulukiusaamisen vastaista työtä, se on vapauttamassa pienten säästöjen toivossa kunnat kiusaamisen vastaisesta työstä.

– Hallituksen toiminta on suoranaista hulluutta. Kukin tekee jatkossa mitä tekee koulukiusaamisen eteen, valtuutettu Kurttila ihmettelee epäloogisuutta.

Ymmärtääköhän hallitus kiusaamisen vakavuutta?

Tuomas Kurttila

Hallituksen uudet linjaukset johtavat hyvin erilaisiin käytäntöihin eri puolilla maata. Koulukiusaamista, samoin kuin muuta opetustyötä on johdettu pitkälti kaikille yhteisillä tavoitteilla ja säädöksillä.

Opetushallitus on paraikaa valmistelemassa yhtenäisiä ohjeita järjestyssäännöiksi, mutta Kurttilan mukaan hallitus viestittää nyt sitä, että vapaaehtoisuuden kautta se vesittää toimivan tavan ehkäistä kiusaamista ja väkivaltaa kouluissa.

– Ymmärtääköhän hallitus kiusaamisen vakavuutta, Kurttila kyseenalaistaa hallituksen linjan.

Koulurauha menee pienten säästöjen takia

Valtuutettu Kurttilan mukaan yhtenäisillä säännöillä ja suunnitelmilla taataan kaikkien koululaisten oikeus turvalliseen kouluun ja oppimiseen.

Kurttila ymmärtää sinänsä säästöjen tarpeellisuuden, mutta hän pitää erittäin huolestuttavana säästää muutama satatuhatta euroa koulutyörauhasta.

Onko tapa sitten jatkossa se, että hankala oppilas erotetaan nykyistä helpommin?

Tuomas Kurttila

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvioi, että myös tämä esitys lisää koulujen välisiä eroja.

Koulukiusaamisessa on suuria eroja koulujen välillä. Tämä johtuu siitä, että koulujen sitoutuminen on hyvin erilaista. Jos toiminta on hallituksen suunnitelmien mukaan vapaaehtoista, erot kasvavat. Kaikista kouluista ei välttämättä löydy jatkossa muun muassa väkivallan ehkäisyohjelmia.

Ministeriön mukaan koulujen pitää myös jatkossa tehdä suunnitelmia, joissa mietitään keinoja kiusaamista ja häirintää vastaan.

Ongelmaoppilas ulos helpommin

Kurttilan mukaan hallituksen toimissa on myös toinen epäsuhta. Samaan aikaan kun kuntien vapaaehtoisuutta lisätään, kurinpitotoimenpiteitä helpotetaan. Hallituksen säästöesityksellä halutaan helpottaa lapsen koulusta erottamista.

– Onko tapa sitten jatkossa se, että hankala oppilas erotetaan nykyistä helpommin, Kurttila kysyy.

Kurttilan arvion mukaan koulurauha ei parane pelkästään ongelmaoppilaan erottamisella määräajaksi. Hän muistuttaa, että Suomi on saanut YK:n kautta huomautuksia lasten kokeman koulutyytyväisyyden huonosta tilasta. Sitä ei saisi yhtään heikentää.

Opetus- ja kultturiministeriön mukaan oppilas- ja opiskelijahuoltolain muutoksilla ja vapaaehtoisuudella vähennetään byrokratiaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan esityksillä vapeutetaan myös opettajien aikaa opettamiseen.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan hallituksen pitää arvioida säästöjen lisäksi avoimesti myös esitysten vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Ministeriön mukaan muun muassa koulukiusaaminen huomioidaan uusissa opetussuunnitelmissa, jotka otetaan käyttöön kaikissa kouluissa syksyllä. 

Kurttilan mukaan opetussuunnitelmien vaikutus tilanteen parantamiseen on epäselvä. 

Ministeriö on perustamassa työryhmää tehostamaan kiusaamisen ehkäisyä.