Talviultramaratonin voitosta taistellaan Rovaniemen kairoissa viikonloppuna

Kansainvälinen joukko kestävyysurheilijoita kilpailee talviultramaratonin paremmuudesta Rovaniemellä. Kolmen eri ultramatkan voitosta kamppaillaan kolmessa sarjassa hiihtäen, kävellen sekä maastopyörällä.

urheilu
Fatbike -kilpailijat valmistautuvat kamppailemaan Arctic Winter Race -kisan voitosta Rovaniemellä.
Fatbike -kilpailijat valmistautuvat kamppailemaan Arctic Winter Race -kisan voitosta Rovaniemellä.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemelle on kokoontunut lähes 130 kestävyysurheilijaa kilpailemaan arktisen ultramaratonin paremmuudesta talvisissa Rovaniemen kairoissa. Kansainvälisesti tunnettu Rovaniemi 150 Arctic Winter Race -ultramaratonikilpailu järjestetään viikonloppuna viidettä kertaa.

Kilpailumatkoja on kolme, 300, 150 ja 66 kilometriä. Kunkin matkan voi taittaa joko jalan, hiihtäen tai leveärenkaisella maastopyörällä eli fatbikella. Päämatka on 150 kilometrin kilpailu ja siihen osallistuu 61 kestävyysurheilijaa 18 eri maasta.

Kolmas kerta toden sanoo

Kolmatta kertaa pyöräsarjaan osallistuva paimiolainen Toni Lund tavoittelee sarjan ja myös koko kisan voittoa.

– Olin täällä 2014 täällä viimeksi ja silloin olin toinen ja vaan minuutilla hävisin. Se oli aika dramaattinen se loppu, mä ajoin vähän harhaan tossa ihan loppuvaiheessa, olin silloin voitossa kiinni. Kyllä mä lähden vähän niin kuin voitto mielessä nyt matkaan, mutta kovia kavereita on mukana.

Edellisen kerran jälkeen Toni Lund hyväksyttiin Alaskassa ultrakilpailuun. Siellä hän kilpaili 300 mailin ultramatkan Alaskan jyhkeissä ja vaativissa maisemissa. Lund oli sarjansa yhdeksäs ollen paras eurooppalainen. Tästä huolimatta Lund ei lähde voitonvarmana Rovaniemen kisaan, vaikka edelliskerrasta jäikin hieman ikävä muisto.

– Lähinnä se on tärkein, että kaikki itsestä ulos ja katsotaan, että mihin se riittää. Olen tähän treenannut kovasti ja odotan, että tulee kova kisa. Siellä on kuitenkin paljon kilpailijoita ja on tosiaan kovatasoinen kilpailu, elikkä mukana on kovia osanottajia.

Kova kisa kovat kilpailijat

Vuonna 2015 150 kilometrin matkaan kului kärkijoukolta hieman alle 11 tuntia. 2014 keli oli huomattavasti vaativampi ja Toni Lundilla aikaa kului 15 tuntia ja 15 minuuttia. Tämänkertaiseen kisaan Toni povaa parempia olosuhteita ja kovempia reittejä.

– Reitti voi olla nopeahko, ehkä. Se tarkoittaa vain sitten sitä, että on sitä kovempaa menoa, elikkä oli se miten päin tahansa niin kova kisa tulee.

Rovaniemen kisa toimii samalla hyvänä harjoituksena, koska Toni Lundilla on tähtäimessä monin kerroin rankempi kisa. Ajatuksissa on osallistua Alaskan Iditarodin tuhannen mailin kisaan. Ensimmäinen vaatimus on suoritettu eli Toni on päässyt maaliin 300 mailin kisassa.

Tuhannen maili kilpailu Alaskan erittäin vaativissa maisemissa on tarkoitettu äärimäisyyksiä hakeville ja varsinaisille ultraurheilijoille. Aikaa kuluu matkalla yli kaksi viikkoa ja lähes kaikki tarvikkeet on kuljetettava itse mukana. Ruoka ja vesitäydennyksiä saa matkan varrella.