Brexit-huippukokous voi jatkua lauantaihin – Kreikka uhkaa estää sovun

Neuvottelut Britannian EU-jäsenyydestä venyvät ja Brysselin huippukokouksen aikataulut paukkuvat. Viimeisimpien tietojen mukaan valtiojohtajien yhteiset neuvottelut alkavat vasta kello 21. Kreikan kerrotaan uhkaavan estää huippukokouksen päätökset, jos sen omiin vaatimuksiin turvapaikanhakijoista ei suostuta.

Ulkomaat
David Cameron
Britannian pääministeri saapumassa kokouspaikalle 19. helmikuuta.Stephanie Lecocq / EPA

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien EU-lähteiden mukaan tilanne Britannian jäsenyyssopimusneuvotteluissa on "kriittinen." Huippukokouksen aikataulua on rukattu: Tapaaminen, jonka piti olla Suomen aikaa kello 17, on peruttu. Valtiojohtajat aloittavat kokouksensa vasta iltayhdeksältä.

Kokousväkeä on kehotettu varaamaan itselleen hotellihuone ja valmistautumaan siihen, että vääntö jatkuu lauantaihin.

Kreikka uhkaa estää meneillään olevan EU:n huippukokouksen päätökset, elleivät muut EU-maat lupaa pitää rajojaan auki turvapaikanhakijoille, kertoo uutistoimisto AFP.

Diplomaattilähteet kertovat uutistoimisto AFP:lle Kreikan vaativan kokoukselta takeita, ettei mikään maa sulje rajojaan ennen maaliskuun alussa järjestettävää EU-Turkki-huippukokousta.

Uutissivusto EUobserverin mukaan Kreikka ei aio estää Britannian kanssa neuvoteltavaa sopimusta sinänsä, mutta kylläkin huippukokouksen päätökset, joihin Britannia-sopimuksen on tarkoitus sisältyä.

EUobserverin diplomaattilähteen mukaan Kreikka vaatii myös turvapaikanhakijoiden siirtojärjestelmän jatkamista eri EU-maiden kesken.

Kinkkinen Brexit-kiista venyttää aikatauluja

Torstaina alkaneet neuvottelut Britannian EU-jäsenyyden uusista ehdoista ovat venyneet edelleen perjantaina.

Kokoukseen osallistuvat EU-johtajat ovat kertoneet, että moni asia on vielä auki. Näin sanoi myös perjantaina Suomen aikaa puoliltapäivin kokouspaikalle palannut Britannian pääministeri David Cameron.

Cameronin mukaan neuvotteluissa on edistytty, mutta minkäänlaista sopimusta ei ole vielä saatu aikaan. Hän myös ilmoitti, että sopimus syntyy ylipäänsä vain, jos Britannia saa haluamansa.

Viron Rõivas: Reilu sopimus mahdollinen

Yksi vaikeimmista asioista ovat olleet Britannian haluamat rajoitukset muista EU-maista tulevien maahanmuuttajien sosiaaliturvaan. Tätä ovat vastustaneet monet itäisen Euroopan maat, joiden kansalaisia on paljon maahanmuuttajina Britanniassa.

Viron pääministeri Taavi Rõivas sanoi perjantaina uskovansa, että päivän aikana on mahdollista tehdä "oikeudenmukainen" sopimus.

– Kaikki tietenkin yritämme edistää kansallista etuamme, mutta on muistettava, että Britannian lähtö EU:sta ei ole meille muille hyödyksi, Rõivas sanoi.

Sipilä vertasi työmarkkinaneuvotteluihin

Suomen pääministeri Juha Sipilä (Kesk.) kommentoi kokoukseen saapuessaan, ettei sopimukseen pääsystä ole vielä tietoa.

Auki olevat asiat liittyvät hänen mukaansa sosiaalietuuksiin, mutta muutakin voi vielä tulla.

– Niin kuin tuolla työmarkkinaneuvotteluissa, tahtoo tulla muitakin asioita pöytään, Sipilä pohti.

Lähteet: Reuters, AFP