Tänä vuonna voidaan päättää 45 000 turvapaikanhakijan kohtalosta

Maahanmuuttovirasto on viritetty käsittelemään kymmeniä tuhansia turvapaikkahakemuksia vuodessa. Hakijoiden kohtalo on viidensadan viraston työntekijän käsissä.

Kotimaa
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että turvapaikkahakemusten nopea käsittely säästää tuntuvasti vastaanotosta aiheutuvia kuluja. Milla Vahtila / Yle

Maahanmuuttovirasto pystyy ratkaisemaan 45 000 turvapaikkahakemusta vuodessa. Virastoon palkatuilla uusilla työntekijöilllä ja käsittelyn nopeuttamisella ratkaisujen määrä kymmenkertaistuu aiemmasta 4 000 päätöksestä vuodessa. Yksi hakemusten käsittelyn sijoitettu euro säästää seitsemän euroa vastaanottokuluista.

Helmikuun alusta lähtien turvapaikkahakemuksia on Maahanmuuttovirastossa käsitellyt noin 500 henkilöä. Maaliskuun loppupuolelta lähtien tavoitteena on tehdä tuhat päätöstä viikossa, ja saada vuodenvaihteen 27 000 hakemuksen jono puretuksi elokuun loppuun mennessä.

– Tällä kapasiteetilla me kykenemme vuoden aikana tekemään päätöksen 45 000 hakijalle, kertoi Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä perjantaina.

Yksi työntekijä tekee sata päätöstä

Viime vuonna Maahanmuuttoviraston tavoite oli tehdä 60 päätöstä henkilötyövuotta kohden. Nyt tavoite on lähes kaksikertainen.

– Eli jos aikaisemmin yksi henkilö teki 60 päätöstä, niin nyt tekee sata.

Maahanmuuttoviraston työntekijämäärän lisääminen ja hakemusten nopea käsittely vähentää tuntuvasti kuluja, kun turvapaikanhakijoiden oleskeluaika Suomessa lyhenee.

– Olemme laskeneet, että yksi euro, joka on sijoitettu tähän päätöksentekoresurssiin säästää seitsemänkertaisesti eli seitsemän euroa vastaanottokuluista, kertoi Repo.

Mikäli Maahanmuuttovirasto ei myönnä turvapaikkaa, hakija voi valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen.