1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuosi 2040: Tuleeko koko Etelä-Suomesta yhtä suurta Helsinkiä?

Tulevaisuuden visioissa kaupunkien välisiä matkoja lasketaan minuuttien, ei kilometrien perusteella. Helsingin paisuva metropolialue ahmaisee sisäänsä suuren osan Etelä-Suomea.

Kotimaan uutiset
Työmatka
Eetu Pietarinen/ Yle Uutiset

Etelä-Suomi kasvaa tulevaisuudessa yhä tiiviimmin yhteen. Se tarkoittaa liikenneyhteyksien nopeutumista, maakuntarajat ylittävän työmatkailun lisääntymistä ja piristysruisketta asuntokauppaan.

Kun liikkuminen nopeutuu, ihmiset haluavat muuttaa kauemmas Helsingin keskustasta. Asuntojen hinnat lähtevät nousuun pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Näin uskoo aluetutkija Timo Aro.

Suuntaus on osin jo käynnissä. Liikenneyhteydet ovat parantuneet, välimatkat lyhentyneet ja pendelöinti lisääntynyt selvästi 30 vuoden aikana.

Kokosimme visiot vuoden 2040 suuralueesta samaan pakettiin nykyisten asuntojen hintojen kanssa. Käy katsomassa, kuinka alas asuntojen hinnat putoavat eri ilmansuunnissa kehä kolmosen ulkopuolella.

Matkasimme myös kolmen pendelöijän kanssa heidän kotipaikkakunniltaan Helsinkiin. Hyppää kyytiin ja ota selvää, miksi he haluavat käydä töissä kaukana kotoa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.