Trump ja paavi sanasodassa seuraavien esivaalien lähestyessä

Trump vastasi paavin kommentteihin ensin kovasanaisesti, mutta pehmensi myöhemmin sävyään. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Trump olisi menettänyt republikaanien ehdokaskisan kärkipaikkansa. Joidenkin kyselyiden mukaan hän olisi kuitenkin edelleen kärjessä.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump
Trump pehmensi kommenttejaan myöhemmin, mutta hän vihjasi, että Meksikon hallitus olisi vaikuttanut paavin kommentteihin ainakin välillisesti.

Paavi Franciscus arvosteli torstai-iltana poikkeuksellisesti Meksikon-vierailultaan palatessaan yhdysvaltalaista presidenttiehdokasta Donald Trumpia.

– Ihminen, joka suunnittelee pelkästään muurien pystyttämistä eikä siltojen rakentamista, ei ole kristitty, paavi sanoi.

Vähän myöhemmin Trump vastasi paavin kommenttiin kutsuen niitä häpeällisiksi. Hän sanoi olevansa ylpeä siitä, että on kristitty, eikä hän presidenttinä sallisi jatkuvia hyökkäyksiä ja heikennysyrityksiä kristinuskoa kohtaan, kuten nyt tapahtuu.

– Yhdelläkään johtajalla, erityisesti uskonnollisella johtajalla, ei ole oikeutta kyseenalaistaa toisen ihmisen uskoa tai uskontoa, Trump sanoi.

Trump lisäsi, että Meksikon hallitus on paavin viisipäiväisen vierailun aikana kertonut tälle monia väheksyviä kommentteja Trumpista.

– Jos ja kun Isis hyökkää Vatikaaniin, joka on Isisin tärkein kohde, niin paavi toivoisi ja rukoilisi Donald Trumpin olevan presidenttinä. Se on totta, koska silloin hyökkäystä ei olisi tapahtunut. Isis olisi tuhottu. Toisin kuin nyt, kun poliitikot vain puhuvat, mutta eivät toimi, Trump sanoi.

Paavi kieltäytyi neuvomasta ihmisiä äänestämisestä

Vaikka paavi nimenomaan sanoi, ettei hän neuvo ihmisiä äänestämään tai olemaan äänestämättä, eikä aio sekaantua siihen asiaan lainkaan, hänen kommenttejaan on pidetty harvinaisena osallistumisena Yhdysvaltain politiikkaan ja presidenttikilpaan. Yleensä myös presidenttiehdokkaat ovat varoneet paavin arvostelua, jotta eivät suututtaisi Yhdysvaltojen katolisia äänestäjiä.

Myöhemmin Trump kuitenkin pehmensi sävyään kommentoidessaan paavin lausuntoa (siirryt toiseen palveluun).

– Minusta ei ole hauska tapella paavin kanssa. Minä pidän hänestä ihmisenä ja siitä, mitä hän edustaa, Trump sanoi CNN:n isännöimässä republikaaniehdokkaiden väittelyssä.

Hän totesi edelleen, että Meksikon hallitus olisi vaikuttanut paavin kommentteihin vähintäänkin epäsuorasti. Trumpin mukaan paavin lausunto oli "vähän mukavampi, kuin mitä tiedotusvälineet aikaisemmin kertoivat".

– Mutta loppujen lopuksi meillä on oltava turvallisuutta rajalla ja meillä on vakava ongelma laittoman siirtolaisuuden kanssa, Trump sanoi.

– Ja hän puhui siitä, että muurien rakentaminen ei ole kristillistä. Silti hänellä on melkoisen suuri muuri Vatikaanissa, Trump tokaisi (siirryt toiseen palveluun).

Monet ovat kuitenkin huomauttaneet, että huolimatta muureista – jotka on rakennettu 800-luvulla – ihmiset voivat kulkea vapaasti sen porteista.

Seuraavat esivaalit Etelä-Carolinassa

Jo ennen paavin matkaa Meksikoon Trump kutsui tätä poliittisesti naiiviksi, joka ei ymmärrä vaaroja, jotka vallitsevat Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Jotkut asiantuntijat ovat jo epäilleet, että Trumpin ja paavin kiista saattaisi kääntyä Trumpin vastaehdokkaiden eduksi. Useimmat näistä antoivat kiistaan kuitenkin hyvin varovaisia kommentteja (siirryt toiseen palveluun) varoen suututtamasta kumpaakaan osapuolta.

Seuraava republikaanien esivaali järjestetään lauantaina Etelä-Carolinassa, missä kisa ehdokkaiden välillä vaikuttaisi kiristyvän (siirryt toiseen palveluun). Tätä seuraavat vaalit ovat Nevadassa ensi viikon tiistaina.

Tuoreessa NBC-televisiokanavan ja Wall Street Journal -lehden koko maan laajuisessa kyselyssä Trump oli menettänyt republikaaniehdokkaiden kärkisijansa senaattori Ted Cruzille, vaikka samaan aikaan julkaistussa toisessa kyselyssä Trump oli edelleen johdossa.