1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Kolmella Oscarilla palkittu visionääri: Supersankarielokuvat ovat kuin pikaruokaravintoloita

Leikkaaja ja äänisuunnittelija Walter Murchin taidonnäytteitä ovat muun muassa Ilmestyskirja Nyt ja Englantilainen potilas. Suomessa viime viikolla vieraillut kolminkertainen Oscar-voittaja haaveili digiajasta jo 1970-luvulla – nyt hän on huolestunut elokuva-alan nykytilasta.

elokuvat
Walter Murch
Walter Murch, 72, on työskennellyt elokuva-alalla kuudella vuosikymmenellä. Viime viikolla hän kävi luennoimassa Aalto-yliopistossa.Antti Haanpää / Yle

Ilmestyskirja. Nyt (1979) syntyi epäonnisten tähtien alla. Vietnamin sodasta kertovan elokuvan kuvauksissa Filippiineillä lähes kaikki meni pieleen.

Ohjaaja Francis Ford Coppola erotti pääosan esittäjän Harvey Keitelin, mutta tilalle otettu Martin Sheen osoittautui alkoholistiksi, joka sai kuvausten aikana lähes kuolemaan johtaneen sydänkohtauksen. Toista pääosaa esittänyt Marlon Brando saapui paikalle ylipainoisena ja valmistautumatta.

Rekvisiitan kanssa oli ongelmia. Filippiinien presidentti Ferdinand Marcos vaati elokuvassa käytettyjä helikoptereita toistuvasti takaisin omaan käyttöönsä, sillä taistelu hallitusta vastustavien kapinallisten kanssa kävi kuumana.

Työryhmää vaivasivat trooppiset taudit. Taifuuni keskeytti kuvaukset kokonaan. Niiden piti olla ohi vajaassa neljässä kuukaudessa, mutta materiaalin taltioiminen kesti yli vuoden.

Syntyi klassikko._ Ilmestyskirja_ vaikuttaa yhä siihen, miten elokuvia tehdään. Kunnia kuuluu kovia kokeneiden näyttelijöiden ja kuvausryhmän lisäksi jälkituotantoryhmälle, jonka kapellimestarina hääri leikkaaja ja äänisuunnittelija Walter Murch.

Myös jälkituotantoryhmä koki kovia. Elokuvan julkistus lykkääntyi yhä pidemmälle erityisesti ääniongelmien vuoksi. Lopulta Murch ja työryhmä palkittiin Oscarilla elokuvan äänisuunnittelusta.

Taipumus tehdä jatko-osia

Ilmestyskirja. Nyt oli aikansa jättituotanto. Elokuvan tekeminen maksoi noin 30 miljoonaa euroa ja se tuotti vajaat 150 miljoonaa euroa. Hiljattain ensi-iltansa saaneen Deadpool-elokuvan budjetti oli runsaat 50 miljoonaa euroa ja se on tuottanut jo lähes puoli miljardia euroa.

Rahaa rakastava Hollywood on hullaantunut supersankareista. Yhdysvalloissa julkaistaan tänäkin vuonna vajaat kymmenen supersankarielokuvaa, joista suurin osa on jatko-osia tai spin-offeja.

– Hollywood on ihastunut maskeihin ja trikoihin, mutta luulen, että lumous loppuu aikanaan, Murch sanoo.

Supersankarivillitykseen ovat vaikuttaneet elokuvien pilviin kohonneet budjetit.

– Ala joutuu ponnistelemaan, koska elokuvien tekeminen on niin kallista. Siksi tekijöillä on taipumus tehdä jatko-osia.

Supersankarielokuville jatko-osat ja spin-offit syntyvät luontevasti. Vanhoja tarinoita on helppo kierrättää yhä uudestaan.

Deadpool on ensimmäinen rääväsuiselle antisankarille omistettu elokuva, mutta hahmo ja kuvasto ovat ennestään tuttuja. Menestyksen myötä uutista jatko-osasta sopii odottaa hetkenä minä hyvänsä.

– Supersankarielokuvat tarjoavat tutun menun hieman muunneltuna. Ne ovat kuin pikaruokaravintoloita. Juuri nyt se näyttäisi olevan taloudellisesti kannattavaa, mutten tiedä, onko se pitkän aikavälin menestysresepti.

Jakelussa ongelmia

Murch haaveili jo Ilmestyskirjaa leikatessaan digiajan mahdollisuuksista. Aalto-yliopistossa viime viikolla luennoinut konkari kertoo, että hän kohtaa mieluummin sähköisen työskentelyn ongelmat kuin filminauhaan liittyneet mahdottomuudet.

Elokuvien levittäjille digiaika teettää ylimääräisiä harmaita hiuksia. Leffateattereiden kanssa katsojien ajasta kilpailevat kännyköiden näytöt ja kotiteatterit – Netflix ja muut suoratoistopalvelut. Virtuaalitodellisuuskin kolkuttelee kulman takana.

Olisiko Englannissa perustetun Secret Cineman kaltaisista vaihtoehtoliikkeistä yhteisöllisen elokuvakokemuksen pelastajaksi? Viime kesänä Secret Cinema näytti Star Wars -elokuvan Imperiumin vastaisku.

– Ihmiset pukeutuvat roolipukuihin. He myyvät ruokaa Imperiumin tyyliin. Jotkut uhkailevat sinua, toiset esittävät sitä ja tätä. Koet ensin Imperiumin vastaiskun maailman ja sen jälkeen istut alas katsomaan elokuvan.

Lue seuraavaksi