Pula-ajan ruoka kelpaa yhä Kambodžassa – kirjeenvaihtaja maistoi heinäsirkkoja

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kävi katsomassa, miten Kambodžassa pyydetään heinäsirkkoja ja kaskaita. Paistetuilla herkuilla on synkkä historia.

Yle maailmalla
Uutisvideot: Heinäsirkkojen pyynti tuo rahaa Kambodžassa
Uutisvideot: Heinäsirkkojen pyynti tuo rahaa Kambodžassa

SISOPHON Öisin Kambodžan maaseudulla syttyvät tuhannet loisteputket.

Niillä houkutellaan heinäsirkkoja ja kaskaita, joita pyydetään ansoilla. Valoa kohti suunnistavat sirkat osuvat läpinäkyvään muoviin ja putoavat siitä vedellä täytettyyn vatiin, josta ne eivät enää pääse pois.

Jokainen ansa voi kerätä yön mittaan parhaimmillaan puolisen kiloa sirkkoja. Sisophonin kaupungin lähellä asuvalla Lak Chhenlyllä on 20 ansaa, joista kertyy yhteensä keskimäärin 6–7 kiloa heinäsirkkoja ja kaskaita joka yö.

Paistettuja heinäsrikkoja.
Mika Mäkeläinen / Yle

Chhenly myy saaliinsa välittäjälle ja saa siitä noin viisi euroa. Se on erittäin hyvä tulonlisä nelilapsista perhettä elättävälle kaivinkoneenkuljettajalle, jonka kuukausipalkka päivätyöstä on 320 euroa.

Taustalla punakhmerien diktatuuri

Heinäsirkkojen syöntiin jouduttiin Kambodžassa, kun punaiset khmerit hallitsivat maata 1970-luvun lopulla.

Maolainen liike pakkosiirsi väestöä maaseudulle, ja kolhoosit romahduttivat maataloustuotannon. Laajan nälänhädän aikana kambodžalaiset oppivat syömään kaikkea muutakin mikä liikkuu, kuten käärmeitä.

Paistettuja heinäsrikkoja.
Mika Mäkeläinen / Yle

Heinäsirkkojen syönti ei silti ole vain välttämättömyydestä tehty hyve.

Kun heinäsirkat ja kaskaat maustetaan sokerilla ja suolalla sekä paistetaan öljyssä, on tuloksena rapeaa ja maistuvaa purtavaa, josta Chhenly sanoo lastensa pitävän aivan erityisen paljon.