1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Euroviisukonkari ja poliitikko Jaana Pelkonen: Viisut rakentavat rauhaa siinä missä poliitikkojen neuvottelutkin

Suomen ensimmäisestä ja ainoasta euroviisuvoitosta tulee 10 vuotta. Kulttuurivieras, Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoo, että meillä olisi opittavaa Lordin asenteesta. Politiikka on aina kuulunut Euroviisuihin ja Pelkonen uskoo, että tänä vuonna viisuissa tuodaan esiin Eurooppaa ravisteleva pakolaistilanne. Tapaamme joka sunnuntai kulttuurivieraan, jolla on ajankohtaista asiaa.

kulttuuri
Jaana Pelkonen

Jaana Pelkonen kiipeää Uuden Musiikin Kilpailun lavalle ja astelee juontajan korokkeelle. Edellisen kerran hän oli viisulavalla juontamassa viisi vuotta sitten.

Ensi viikolla UMK:n lavalla valitaan Suomen 50. euroviisuedustaja. Kymmenen vuotta sitten Euroviisut oli nuupahtanut laulukilpailu, joka ei suurta yleisöä kiinnostanut. Uutta säpinää saatiin aikaan, kun karsintoihin osallistui hirviöyhtye Lordi.

– Siitä tuli kommentteja laidasta laitaan. Se jo kertoi, että nyt ollaan aivan uudenlaisen ilmiön kynnyksellä. Lordin takia osa oli jo muuttamassa pois Suomesta, viisukarsintoja tuolloin juontanut Jaana Pelkonen muistelee.

Lordi sai jo ennen Ateenan Euroviisuja kansainvälistä huomiota, ja pyöritys jatkui vielä hurjempana Kreikassa. Kommentaattorina ollut Pelkonen ei muista kaikkia tapahtumia. Hurmos on pyyhkinyt pisteidenlaskun lähes kokonaan mielestä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Jaana Pelkonen näkee Lordin suvaitsevaisuuden lähettiläänä. Kreikassa hirviöitä epäiltiin saatananpalvojiksi, mutta Mr. Lordin avattua suunsa maskin takaa paljastui fiksu, karismaattinen ja mukava mies.

– Moni voisi ottaa mallia Lordista. Uskot omaan juttuusi ja katsot, kuinka pitkälle se vie. Kritisointia oli paljon, ja sellaisen ei ole helppo antaa mennä toisesta korvasta ulos.

Kansaa yhdistävä voima

Suomen ja Lordin voittoa juhlittiin suuren ihmismäärän keskellä Helsingin Kauppatorilla. Jaana Pelkonen oli juontamassa tapahtumaa hurraavan yleisön edessä. Suomalaiset olivat odottaneet viisuvoittoa neljäkymmentä vuotta.

– Kun yhtäkkiä tapahtui sellaista, josta kukaan ei osannut edes unelmoida, niin onhan se kansakuntaa yhdistävä valtava voima. Sellaista ei rahalla saa. Kyllä tätä kansaa viime vuosina eniten liikuttaneet asiat ovat olleet Euroviisut ja lätkä.

Lordin Euroviisdujen 2006 voitonjuhla Helsingin Senaatintorilla.
Jaana Pelkonen (oik.) juontamassa Euroviisujen voitonjuhlaa vuonna 2006. Taustalla presidentti Tarja Halonen onnittelee Mr. Lordia.Heli Sorjonen / Yle

Heti voitonhuuman jälkeen alkoivat Helsingin Euroviisujen järjestelyt. Kansa jakautui tässäkin kahtia. Suomalaiset olivat samaan aikaan uhmakkaina näyttämässä osaamistaan sekä lyttäämässä koko jutun, juontopestiinsä valmistautunut Pelkonen muistelee. Jälkeen päin Pelkonen on kuullut useaan kertaan ulkomailla kehuja suomalaisten hyvin järjestämistä Euroviisuista.

Politiikkaa viisulavalla

Eurovision laulukilpailu järjestettiin viime vuonna jo 60. kerran. Kisa laitettiin alun perin pystyyn yhdistämään sodan runtelemaa Eurooppaa. Politiikka on ollut osa Euroviisuja koko sen historian ajan. Viisukappaleissa on laulettu rauhasta ja Berliinin muurin murtumisesta, ihannoitu yhtenäistä Eurooppaa ja tuotu esiin vähemmistöjen oikeuksia.

Laulukilpailun säännöt kieltävät kuitenkin suorien poliittisten viestien esille tuomisen kappaleiden sanoituksissa. Viisufani ja poliitikko Jaana Pelkosen mielestä on kummallista, että euroviisuorganisaatio haluaa niin vahvasti sanoutua irti politiikasta. Politiikka on osa Euroviisuja, haluttiin tai ei.

– Se on loistava tapa vaikuttaa asioihin ja viedä sanomaa eteenpäin laulamalla ja esiintymällä 130 miljoonalle katsojalle. Olisi suoraa hulluutta olla käyttämättä sitä tilaisuutta.

Suomalaisetkin ovat kunnostautuneet kannanotoissa viime vuosina. Viime vuonna Pertti Kurikan Nimipäivien kautta tuli esiin kehitysvammaisten asema. Kun vuonna 2013 Suomessa ja muualla Euroopassa puhuttiin tasa-arvoisesta avioliittolaista, Krista Siegfrids pussasi viisulavalla tyttöä.

Jaana Pelkonen
Jaana Pelkosen euroviisufanitus alkoi vuonna 1998, kun kisan voitti transsukupuolinen artisti Dana International.Tiina Jutila / Yle

– Arvostan Euroviisuja, koska siellä voidaan viedä eteenpäin suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Toissa vuonna Euroviisut voittanut drag-artisti Conchita Wurst sai venäläiset poliitikot takajaloilleen ja keräämään boikotoivia adresseja. Mikä oli lopputulos, kysyy Pelkonen.

– Nämä asiat menevät eteenpäin ennemmin tai myöhemmin.

Viisuja koti-ikävästä?

Eurooppa natisee liitoksissaan. Britannia uhkaa lähteä EU:sta, ja suuret pakolaismäärät laittavat maiden rakenteita uusiksi. Ihmiset painivat talousongelmien kanssa. Terrosrismi ja Venäjän uhka horjuttavat turvallisuuden tunnetta.

– Välillä tuntuu, että Euroviisut toimii paremmin rauhanrakentajana kuin varsinaiset poliitikkojen neuvottelut, sanoo Pelkonen, joka Kokoomuksen kansanedustajana istuu muun muassa puolustusvaliokunnassa ja Euroopan neuvostossa.

– Viisuissa kun kansat päättävät yhteisen voittajan äänestämällä. Mitä vaikeammat ajat, sitä enemmän viihde ja ennen kaikkea musiikki yhdistää maita.

Pelkonen uskoo, että tämän vuoden Tukholman Euroviisuissa pakolaisuus nousee esiin tavalla tai toisella.

- Voisin kuvitella, että laulujen teemana on rakkauden ja solidaarisuuden ohella koti-ikävä.

Jaana Pelkonen
- Olen sanonut tekeväni Tilt-tv comebackin, ehkä se onkin Euroviisut. Mieluummin laulan kuin pelaan, Jaana Pelkonen tuumaa.Tiina Jutila / Yle

Lordi rikkoo jään jopa Euroopan neuvostossa

Euroopan neuvostoon, Euroopan vanhimpaan poliittiseen ihmisoikeusjärjestöön, kuuluu 47 maata. Kokouksissa Euroviisut eivät tule puheeksi, mutta vapaamuotoisimmissa keskusteluissa Pelkonen ottaa kisan toisinaan esiin.

– Euroviisut rikkoo jään, kun aletaan puhua muusta kuin pöydällä olevasta kokousagendasta. Se on aihe, joka yhdistää. Viisut herättää ihmisissä suuria tunteita.

Jaana Pelkonen
Jaana Pelkonen näki Ylen puvustossa Helsingin Euroviisujen juontopukunsa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007.Tiina Jutila / Yle

Euroopassa muistetaan edelleen hyvin Suomen kymmenen vuoden takainen voittaja.

– Kun sanon ihmisille nimen Lordi, he muistavat välittömästi monteribändin. Lordi on edelleen hyvä Suomi-lähettiläs.

Lue seuraavaksi