Uusi asuntola sallii päihteet Porissa – pyrkimyksenä pitää riippuvaiset pois kaduilta

Päihdeongelmainen löytää jatkossa helpommin katon pään päälle Porissa. Huhtikuussa avattavasta asuntolasta ei potkita pihalle kovin herkästi. Asuntola onkin suunnattu erityisesti niille, jotka käyttäisivät päihteitä joka tapauksessa. Nyt he pysyvät pois kaduilta.

asuntolat
Mies ottaa pulloa kassista kadulla.
YLE / Heikki Haapalainen

Päihdeongelma ja asunnottomuus kulkevat usein käsi kädessä. Useimmat asuntolat eivät salli päihteiden käyttöä tiloissaan, joten pahimmista ongelmista kärsivät päätyvät usein pihalle.

– Se aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia. Ihmiset jäävät tuen ulkopuolelle ja asunnottomuuden aika pitenee. Tuolla jossain harhaillessa tulee helposti tehtyä kaikkea typerää, mitä ei pitäisi tehdä, toteaa Porin psykososiaalisten palveluiden päällikkö Matti Järvinen.

Hän uskoo, että osalle päihteet kuuluvat arkeen tilanteesta riippumatta.

– He käyttäisivät niitä joka tapauksessa. Asuntolassa tilanteeseen on parempi mahdollisuus puuttua.

Hyvää elämää sairauksista huolimatta

Kenenkään päihdekierrettä ei katkaista väkisin. Uusi Varikko-asuntola keskittyy ensisijaisesti perustarpeiden täyttämiseen.

– Periaatteena on: asunto ensin. Se luo turvallisuutta. On todella tärkeää, että ihmisellä on oma koti. Sen pohjalta pystyy rakentamaan elämäänsä eteenpäin.

Matti Järvinen myöntää, että pelkät seinät eivät ketään paranna.

– Menestystarinoita tulee silti varmasti. Ainakin, jos menestykseksi laskee, että saa oman elämänhallintansa takaisin. Tavoitteena on, että ihmiset pystyvät viettämään hyvää elämää sairauksistaan huolimatta.